Isnin, 3 Mac 2014

Ikan Terbesar Dalam Sejarah Yang Pernah Ditangkap!

Sukar untuk menentukan tangkapan ikan terbesar di dunia, kerana setiap jenis mempunyai keistimewaan tersendiri. Walau bagaimanapun, di bawah adalah senarai tujuh jenis ikan besar  yang pernah dicatatkan.
1. Whale Shark (Yu Paus)
Ini jenis Yu Paus yang dilaporkan pernah ditangkap di sekitar Laut Mediterranean. Dengan panjang 7 meter haiwan ini adalah ikan jerung terbesar di dunia.
2. Catfish (Keli)
Terdapat juga ikan yang terbesar di dunia bagi jenis ikan keli. Terperangkap di luar pantai Thailand, ikan keli ini mempunyai panjang 2.7 meter. Dan ini adalah rekod untuk ikan keli yang terbesar dalam sejarah pernah ditangkap oleh manusia. Tetapi malangnya ikan gergasi ini mati sejurus selepas ditangkap.
3. The giant squid (Sotong Gergasi)
Walaupun ikan terbesar di dunia bagi kumpulan sotong, rekod itu telah dipegang oleh sotong yang ditangkap di sekitar lautan Artik. Sotong seberat 490 kg dengan panjang 6 meter. Ini adalah sotong terbesar yang pernah ditangkap di dunia oleh manusia sepanjang sejarah.
4. Fish Sea Bass (Sea Bass)
Ikan yang pernah ditangkap oleh pemancing  ketika memancing di kawasan komersial di California San Quintin. Ikan ini mempunyai berat badan seberat 180 kg. Malah ikan ini telah dinamakan sebagai ikan terbesar di dunia untuk jenis ini Sea Bass.
5. Beluga (Beluga)
Ikan ini boleh mencapai usia sehingga180 tahun dan ikan itu boleh terus berkembang menjadi ikan yang lebih besar sehingga ia mati. Beluga terbesar pernah ditangkap ialah 30 kaki panjang dan berat 6000 pound. Malah ikan ini menjadi ikan yang terbesar di dunia bagi jenis Beluga.
6. Stingray (Ikan Pari)
Ikan seterusnya terbesar di dunia ialah jenis ikan pari. Terperangkap di luar pantai Thailand, pari mempunyai berat badan sekitar 253 kg. Ia mengambil masa yang lama dan kerja keras apabila orang-orang yang menangkap ikan ini cuba untuk mengeluarkannya dari air.
7. Goldfish (Ikan Karp)
Goldfish pastinya sering kita lihat, dan ukurannya pun kecil.Dengan panjang badan sepanjang 10 kaki ini merupakan ikan terbesar di dunia bagi jenis ini Carp (kap). Ikan ini ditangkap sekitar perairan Asia Tenggara.
Catat Ulasan

MEDAL OF HONOR TO ALL MY FOLLOWERS. PLACE IT TO YOUR BLOG.TQ FOR YOUR SUPPORT.

WSB

PENAFIAN / DENIAL

B'jue Corner tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan kandungan di dalam blog ini.

B'jue Corner irresponsible on any loss or damage undergone because use content in this blog.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...