Selasa, 4 Ogos 2015

Luahan Hati Lelaki Yang Dibenarkan Berkahwin Sorang Lagi!!!

Saya sendiri sebagai lelaki rasa tercabar apabila isteri saya sering 
mewar-warkan kepada saya bahawa umur saya dah melewati 40 tahun. Life starts at 
40. 'Kalau U rasa U nak pasang lagi satu, I izinkan', kata isteriku. 
 
Bila berangan tentang nak kahwin lain ni memanglah seronok. Tersengih- sengih 
aje lah I at that time. Dunia ni dah terbalik gamaknya, kawan-kawan aku siap 
pegi Siam sana nak nikoh lagi satu, ni bini aku siap suruh pasang sorang 
lagi...?!'
Tak tahulah kalau isteri I tu main reverse psikologi dengan I. Tapi lepas I 
berfikir panjang, rasa-rasanya tak nak lah.  
 
Sebab apa ? 
 
Bila mengenangkan umur I yang dah 40+. Let's say kalau I kahwin dengan anak 
dara, katakan umur 22 tahun. Memang lah seronok beb.
 
Tentang makan minum, pakai I, kemas rumah dan kegemaran I, rasa nya I tentu 
asyik teringatkan my first wife. 
 
Tak perlu nak ajar, I suka makan apa, cam mana cara nak masaknya, baju I kena 
gosok cam gini, kalau I bangun tidur I suka kalau my wife dah siapkan segala 
gala nya lah. 
 
Tak perlu I bagitau, dia dah tahu apa I suka. Cerita apa I suka kat TV, teh atau 
kopi manis macam mana, hobi apa, sukan kegemaran ... 
 
semua dia dah tahu. Tak perlu start balik macam zaman umur 20-an dulu ... 
 
Rasa rasa dapat ke isteri muda I suruh buat gitu, tentu dia banyak ragam. Ye lah 
dia muda, I kan dah tua. 
 
Mesti dia kata I ni mengada-ngada. Sure I yang kena manjakan dia lebihlah, sebab 
dia muda. Silap haribulan, takut lari lak, kan ... 
 
Isteri muda ni bukan macam yang dah bersama dgn kita sejak muda. Kalau kita rasa 
isteri tua banyak belanja, isteri yang muda pasti lagi teruk.   
Eh, budak 20-an zaman sekarang, dengan henbeg Gucci, dengan nak tudung RM200 
dan henpon jenama Note 6, Itu tak termasuk kereta, paling korok pun mesti nak 
Honda atau Toyota . 
 
Perempuan muda sekarang mana main naik Proton atau Perodua. Kalau I tak bagi 
barang-barang tu, dia tak nak bagi 'barang' dia lak malam-malam. 
Sedangkan dengan isteri tua, awal-awal kahwin naik motorsikal cabuk pun sanggup, 
berpanas berhujan, dukung anak kita dicelah motor tu. Ahh ... terkenang juga 
zaman 'miskin' dulu tu.. 
 
Rumah dengan bini tua dulu pun setakat apartmet 3 bilik. Tidur atas tilam nipis, 
dapur pun kecik, perkakas pun tak banyak. 
  
Oh, untuk isteri muda, terpaksa aku buat OT untuk bayar rumah teres dua tingkat 
tu, nak bayar peti ais Samsung dan TV Sony Bravia 60-inci mu itu ... 
 
Dah umur 40-an ni, darah tinggi lak aku ni kena buat OT setiap hari... hari 
minggu pun kena cari duit ... nak tengok bola pun tak dapat ... 
 
Lebih haru lagi, tentu anak anak I akan memberontak sakan. Yelah sekarang ni kan 
banyak kes bapak kahwin lain anak-anak lebih tertekan. Ramai jadi liar, hisap 
dadah, jadi mat rempit dan bohsia. Sebab tension bapak kawin baru. Takut mereka 
menjauhkan diri dari I, malah akan membenci pula. 
 
Disebabkan masyarakat kita ni memandang serong pada keluarga yang bapak mereka 
kahwin lebih dari satu. Kalau I ada anak dengan isteri baru, tentu kecik sangat 
lagi di masa I dah tua dan memerlukan perhatian dari anak-anak. 
 
Sedangkan rumah isteri muda tengah hiruk pikuk dengan anak anak kecil ( kan dah 
ada experience dengan isteri pertama -bagaimana kelam kabutnya dia menguruskan 
anak-anak).
 
Sedangkan di rumah isteri tua, anak anak dah besar, boleh tolong mak dan sedang 
seronok bergurau senda bersama ibunya membincangkan topik-topik terkini dan juga 
kehidupan mereka.
 
Duduk rumah bini muda, I yang tua-tua ni lak kena salin pampers dan bagi baby 
mandi. haha ... kalau tak buat, takut isteri muda merajuk pulak. 
Tak boleh jadik nih. Banyak benda yang kena repeat. Mula mula kawin tentu 
seronok. Paling lama setahun-dua. 
 
Bila dah ada anak, tanggungjawab baru bermula semula sebagaimana dengan isteri 
pertama dulu-dulu. Tapi masa ni kita dah tak larat nak basuh berak anak, nak 
pegi shopping beli baju anak anak, nak dukung anak-anak. Leceh lah nak kena 
teman isteri muda buat semua tu. Silap haribulan orang kata tengah pilih baju 
cucu. Eii tak sanggup pula. Paling takut, orang ingat isteri muda tu anak I 
....... lagi haru ... 
 
Balik rumah mertua pula, teringatkan masa akad nikah dulu, beria ria kita nak 
kan anak dia, lepas tu kita kawin lagi satu. Tentu muka nih tak tahu nak letak 
kat mana. Orang tua tak kan nak straight to the point. Tanya itu ini. Kalau dia 
nak bercakap tentang tu cukup dengan jelingan dan kerlingan mata, buat kita dah 
tak senang duduk. Tak kan raya asyik balik umah mak mertua baru aje. Apatah lagi 
kalau I ni lak umur nak sama dengan mak-bapak mertua baru I tu ....
 
Hish banyak lah lagi. 
 
Bagi korang yang suka berbincang pasal benda yang indah indah kawin dua nih 
silakanlah. Tapi bagi I selagi hayat dikandung badan, selagi tu lah I tak nak 
tambah. Tak nak lah mendabik dada. Cakap besar. Tapi sekadar menurutkan nafsu 
dan benda dalam seluar tu rasanya tak pernah kurang pun layanan isteri pertama 
terhadap I.. Keluarga ni, kita bina keluarga bahagia yang di depan mata. 
Bukannya yang di dalam kepala. Bukannya di dalam seluar dalam je. 
Hadapi hari esok yang tentu dengan keluarga yang banyak mengharungi susah senang 
dari mula. Pengorbanan isteri (walaupun kadang kala dia pernah merungut salah 
Kita juga, cuai dan mengabaikannya). Apa pun semuanya bermula dengan kita. 
Insaflah.  
 
Kalau nak ikut nabi, rasa rasanya solat subuh pun kita terlepas kalau isteri tu 
tak kejutkan. Bukan nak kata solat Subuh, kekadang waktu lain pun terlambat atau 
terlepas. Baca Quran pun sekali-sekala, baca Yassin pun hanya bila ada orang 
meninggal. Ikut sunnah Nabi apa nama tu. Tak payah lah yang lain lain. Kang ada 
yang nangis bila disebutkan. Cukuplah. Sesungguhnya amat bertuahlah suami-suami 
yang mempunyai isteri yang menyuarakan pendapat di ruangan ni. 
Membuktikan mereka sayang, kasih dan cinta pada kalian. 
 
Apa sangatlah kita nih. 
 
Macam nabi konon. ye ke? Bab kawin kawin aje nih cam nabi. 
 
Wallahualam. 
  
- suami orang- 
 
 
sumber artikel:  Fwd email
Catat Ulasan

MEDAL OF HONOR TO ALL MY FOLLOWERS. PLACE IT TO YOUR BLOG.TQ FOR YOUR SUPPORT.

WSB

PENAFIAN / DENIAL

B'jue Corner tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan kandungan di dalam blog ini.

B'jue Corner irresponsible on any loss or damage undergone because use content in this blog.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...