Ahad, 14 Ogos 2016

Vitamin Untuk Suburkan Rambut Agar Lebat & Sihat
Merawat dan menjaga rambut bukan setakat anda telah bersyampu atau membilasnya dengan perapi secara teratur. Adakalanya rambut juga memerlukan vitamin untuk khas untuk rambut agar pertumbuhannya lebih baik dan sihat.


Ada berbagai-bagai masalah rambut yang boleh menganggu kesihatan rambut seperti kelemumur, kulit kepala kering, rambut leper dan sebagainya.Bahan semulajadi adalah alternatif lain yang boleh membantu anda untuk menjaga dan merawat rambut. Ini adalah kerana bahan semulajadi tidak mengandungi bahan berbahaya yang akan mendatangkan efek buruk buat kesihatan rambut mahupun tubuh. Untuk mendapatkan rambut yang sihat,subur, lebat dan cantik, anda perlu mengambil beberapa vitamin yang boleh merawat rambut dari dalam.
  • Vitamin B
Vitamin B boleh membantu menyuburkan rambut dan menguatkan setiap batang rambut. Jenis vitamin B yang sangat penting untuk kesuburan rambut adalah vitamin B5 dan B12. Selain itu, vitamin tersebut juga akan membantu mencegah kerosakan rambut serta uban. Vitamin B5 dan B12 boleh diperoleh dalam produk telur, daging, susu serta gandum.
  • Vitamin C
Vitamin C adalah salah satu jenis vitamin yang lebih banyak memainkan peranan sebagai antioksidan. Selain itu, ia juga membantu menutrisi rambut sehingga rambut tetap terjaga kesegarannya dan dapat menyeimbangkan kadar minyak di setiap helaian batang rambut.Kekurangan vitamin C oleh membuatkan rambut anda menjadi kering dan mudah patah.Vitamin C boleh ditemui pada sayur-sayuran dan buah-buahan berwarna kuning, oren dan kemerahan.Pengambilan buah-buahan segar atau membuat ramuan masker boleh membantu anda mengatasi masalah rambut.
  • Vitamin D
Vitamin D juga adalah vitamin untuk rambut yang memainkan peranan penting untuk menguatkan setiap batang rambut. Apabila anda kekurangan vitamin D, maka rambut anda akan menjadi rapuh, mudah patah dan juga bercabang. Sumber vitamin D boleh anda peroleh daripada sinaran matahari pagi serta produk susu.
  • Vitamin E
Vitamin E adalah vitamin untuk rambut yang paling diperlukan bagi kesihatan rambut. Fungsinya bukan sekadar membantu melembabkan, tetapi juga meregenerasi rambut baru serta melancarkan peredaran darah di kulit kepala. Jadi, tidak hairanlah jika vitamin E memainkan peranan yang sangat besar untuk pertumbuhan dan menyuburkan rambut.Dengan pengambilan vitamin E secara rutin, bukan hanya kulit anda sahaja yang kelihatan muda, bahkan masalah rambut beruban sebelum waktunya juga boleh anda atasi.Bagi memenuhi keperluan vitamin E, anda boleh mendapatkannya dengan pengambilan sayuran hijau dan juga buah-buahan.
Follow us: Gempak.org on Facebook

MEDAL OF HONOR TO ALL MY FOLLOWERS. PLACE IT TO YOUR BLOG.TQ FOR YOUR SUPPORT.

WSB

PENAFIAN / DENIAL

B'jue Corner tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan kandungan di dalam blog ini.

B'jue Corner irresponsible on any loss or damage undergone because use content in this blog.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...