Jumaat, 11 Ogos 2017

10 Rekaan Rumah Yang Sengaja ‘Disembunyikan’ Daripada Pandangan Manusia

10. Rumah busut di Texas, Amerika SyarikatTerletak 2 meter di bawah tanah, rumah busut ini hampir tidak kelihatan daripada luar. Namun apabila dilihat betul-betul, kediaman mewah ini sebenarnya cukup hebat dan turut dilengkapi dengan kolam renang pada bahagian belakang rumah.

9. Banglo di bawah rimbunan pokok pine di British Columbia, CanadaSekali imbas, rumah agam ini hampir tidak kelihatan kerana terlindung di sebalik rimbunan pokok pine yang tinggi disekelilingnya.

8. Banglo di bumbung mall di Hunan, ChinaBukannya photoshop, tetapi rumah banglo yang dibina di atas sebuah pusat membeli-belah di China ini benar-benar wujud.

7. Rumah agam di Utah, USARumah ini dibina oleh pasangan suami isteri pada tahun 1986 kerana mengidamkan kediaman yang damai dan tenang.

6. Villa Vals di Vals, SwitzerlandPembinaan kediaman yang pelik ini berpunca daripada undang-undang tempatan yang melarang pembinaan bangunan yang tinggi di sekitar ini kerana tidak mahu merosakkan permandangan.

Jadi bagi mematuhi peraturan yang ditetapkan, seorang arkitek telah mengambil keputusan untuk membina banglo dua tingkat di dalam tanah.

5. Rumah tebing di Coquimbo, ChileRumah yang kelihatan seperti sebuah kapal selam terdiri daripada sebuah bangunan dua tingkat di mana tingkat bawah rumah tersebut dibina di bawah tanah.

4. Chalet tasik di Hordaland, NorwayRumah yang dibina khas untuk menyesuaikan diri dengan suasana sekitar ini telah menjadikannya hampir tidak kelihatan pada mata kasar.

3. Oasis di California, Amerika SyarikatRumah yang mempunyai rekabentuk yang pelik ini kelihatan seperti daun kering terletak di sebuah kawasan yang jauh terpencil di sebuah padang pasir California.

2. Hotel Mirrorcube di Lapland, SwedenHotel yang memiliki dinding yang diperbuat daripada cermin ini memang unik. Meskipun hampir tidak kelihatan pada pandangan manusia, dinding hotel ini turut diletak lapisan infra-merah bagi mengelakkan ianya dilanggar oleh burung-burung yang berterbangan.

1. Penthouse di Beirut, LebenonRumah yang agam yang terbina di kawasan tebing tinggi ini kelihatan seperti sebuah kolam renang biasa.

Namun sekiranya dilihat daripada sudut yang berbeza, iannya merupakan sebuah rumah yang terletak di dalam batu dan dibina di bawah kolam renang.

MEDAL OF HONOR TO ALL MY FOLLOWERS. PLACE IT TO YOUR BLOG.TQ FOR YOUR SUPPORT.

WSB

PENAFIAN / DENIAL

B'jue Corner tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan kandungan di dalam blog ini.

B'jue Corner irresponsible on any loss or damage undergone because use content in this blog.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...