Rabu, 5 Julai 2017

5 Bayi Terbesar Dan Terberat Yang Pernah Dilahirkan Dalam Sejarah

5. Ademilton dos Santos, Brazil (7.7 kilogram)

Seorang wanita Brazil, Franasca dos Santos telah melahirkan seorang bayi lelaki pada tahun 2005 seberat 8 kilogram melalui kaedah C-section di hospital di Salvador, Brazil. Ketika melahirkan, wanita ini berumur 38 tahun dan doktor mempercayai bahawa bayi yang bersaiz tak normal itu disebabkan oleh ibunya yang mempunyai penyakit kencing manis. Sehingga kini, bayi ini merupakan kelahiran bayi terberat yang pernah dicatatkan di Brazil. Bayi ini menerima bantuan oksigen kerana mengalami masalah pernafasan namun dia sihat walafiat. Hebat.

4. Nadia, Rusia (7.85 kilogram)

Pada September 2004, seorang bay perempuan dilahirkan dengan berat 7.85 kilogram oleh ibunya Tathyna Khalina, di hospital di kawasan Altai, Siberia, Rusia. Wanita berumur 43 tahun itu melahirkan bayinya juga dengan kaedah C-section. Bayi yang diberi nama Nadia itu menjadi seberat itu adalah disebabkan oleh pemakanan yang tidak sihat oleh ibunya ketika mengandungkannnya. Tathyna pernah memberitahu sebuah akhbar dengan berkata “Saya makan segalanya. Kami tidak mempunyai banyak wang untuk makanan tertentu jadi saya hanya makan kentang, mee dan tomato. Sekali anak keluar betul-betul macam kentang dan tomato. Tapi tetap comel.

3. Akbar, Indonesia (8.67 kilogram)

Pasangan suami isteri Hananudlin dan Ani dianugerahkan seorang bayi lelaki seberat 8.67 kilogram yang dilahirkan di Hospital Abdul Manon di Kisaran Sumatra. Ibunya yang menghidap penyakit kencing manis mengambil masa 40 minit dengan kaedah C-section untuk melahirkan bayinya yang diberi nama Akbar dengan ukuran 62 sentimeter panjang. Ketika melahirkan, Ani berumur 41 tahun.

2. Carmelina Fadele melahirkan bayi lelaki, Itali (10.2 kilogram)

Wanita cekal Carmelina Fedele telah melahirkan seorang bayi lelaki seberat 10.2 kilogram pada 1995 di Aversa, Itali. Bayi ini merupakan bayi yang palin berat pernah direkodkan dalam sejarah dunia. Namun, tidak banyak maklumat berkenaan bayi ini. Guinness World Records telah mengabadikan bayi itu sebagai bayi terberat pernah dilahirkan di dunia.

1. Anna Bates melahirkan bayi dengan ukuran terpanjang, Amerika Syarikat (9.98 kilogram dan 71 sentimeter)

Seorang wanita daripada Kanada, Anna Bates telah melahirkan seorang lelaki seberat 9.98 kilogram dan berukuran 71 sentimeter pada 1879. Apa yang mengejutkan adalah wanita ini melahirkan bayinya dengan cara normal di Ohio, Amerika Syarikat. Namun tidak hairanlah bayi ini dilahirkan dengan ukuran tidak masuk akal itu kerana Anna Bates sendiri berketinggian 241 sentimeter, menurut Guinness World Records. Namun, bayi istimewa yang tidak bernama ini tidak bertahan lama apabila meninggal dunia 11 jam selepas dilahirkan, dan direkodkan sebagai bayi terbesar yang pernah dilahirkan di dunia.
 
Bagi ibu yang akan melahirkan, selamat berjuang dan semoga berjaya.

MEDAL OF HONOR TO ALL MY FOLLOWERS. PLACE IT TO YOUR BLOG.TQ FOR YOUR SUPPORT.

WSB

PENAFIAN / DENIAL

B'jue Corner tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan kandungan di dalam blog ini.

B'jue Corner irresponsible on any loss or damage undergone because use content in this blog.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...