Pemilihan 9 makanan yang terbaik di Malaysia ini berdasarkan menu pilihan ramai rakyat Malaysia pada setiap masa tidak kira dimana jua hidangan itu dinikmati. Antara 9 makanan terbaik ialah:-

Nasi lemak1. Ahhhh, Nasi Lemak terkenal. Bayangkan, santan berkualiti, beras wangi dengan timun, sambal, dan ikan bilis. Terdapat dalam seribu satu bentuk yang berbeza, dari cara pembungkusan nasi lemak di kedai mamak, nasi lemak goreng, nasi lemak ayam berempah, dan bermacam2 lagi. Perkara yang akan berterusan tentang hidangan ini ialah,Ia sesuatu yang boleh menyebab kan semua orang duduk dan makan bersama-sama.

Roti Canai dan Teh Tarik


2. fuhh, Roti Canai memang femes waktu pagi. Ikatan persaudaraan selalu dikukuhkan apabila kita duduk satu meja di kedai mamak beramai2 dengan Teh Tarik hangat di tangan 1 roti canai segar dari kuali pemanggang, sedikit seanyak dapat menghangatkan badan dalam kesejukan pagi. Hakikat nya roti yang dibuat daripada doh, minyak sapi, telur, tepung, dan air ini sangat menyelerakan jika dimakan panas panas. roti canai sedikit sebanyak telah pun menjadi sebahagian daripada kehidupan setiap rakyat di Malaysia, yang dihidangkan besama kari ikan,ayam dan semestinya kuah dal

Asam Laksa


3. Satu kebanggaan khususnya di Malaysia yang sekarang telah pun diletakkan dalam yang 10 makanan terbaik di seluruh dunia, asam laksa adalah satu sup wangi berperisa kuah asam, dengan serpih ikan mackarel, pudina, nanas, salad, dan mi.Ia dinikmati di seluruh Malaysia, terdapat pelbagai perbezaan yang menggunakan kombinasi bahan-bahan berbeza,sekaligus membuat masakan Malaysia unik.

Nasi Ayam


4. Terdapat pelbagai jenis nasi ayam di luar sana, dari varian Hainan dengan ayam kukus lancar, nasi ayam Melayu dengan herba wangi itu, ayam panggang, ayam madu, dan lain lain lagi. Walaupun nasi ayam Ipoh telah diumumkan sebagai nasi ayam yang terbaik di Malaysia, namun masih lagi terdapat banyak tempat tempat besar yang menyediakan nasi ayam yang boleh didapati di setiap Bandar.


Rojak


5. rojak adalah salad buah-buahan / sayur dengan pes gelap udang .Ia juga telah menjadi salah satu makanan yang terkenal di malaysia.rojak boleh dibeli dari penjaja tepi jalan di mana-mana sahaja, dan seperti banyak makanan Malaysia yang lain, ia boleh didapati dalam jenis yang berbeza, jadi ada banyak pilihan untuk semua orang.


Sate


6. Ah, Sate. daging diperap, dibakar, dihidangkan dengan cili manis atau kuah kacang, atau dengan nasi impit, beras yang telah dibalut dalam daun pandan dan dimasak di dalamnya. tiada peraturan sebenar untuk apa yang anda ingin makan bersama sate anda.sate yang paling sering dilihat adalah sate ayam dan daging, namun sesetengah gerai dan restoran menawarkan daging rusa,kuda, dan mana-mana daging lain yang anda boleh bayangkan pada sebatang kayu ..xD

Lontong


7. Fikirkan lontong seperti vanila, kerana ia tidak benar-benar menyelerakan, tetapi apabila dibawa bersama-sama dengan perisa lain, kombinasi yang terhasil adalah luar biasa. Lontong ,adalah beras, digulung dalam daun pisang dan dikukus sebelum dipotong ke menjadi bentuk empat segi, dan kemudian dimakan dengan pelbagai sos dan masakan yang berbeza. Digunakan dalam Soto, lactucarium lactucarium, dan dengan Satay.

Nasi Dagang


8. 'Beras Perdagangan' secara literal, nasi dagang ialah beras yang dikukus didalam santan dan dimakan dengan kari ikan dan sayur-sayuran pilihan, telur rebus, dan pelbagai hidangan daging yang berbeza.Ia berasal dari pantai Timur Malaysia,nasi dagang adalah makanan yang benar-benar disukai dan boleh dinikmati seluruh rakyat malaysia.

Char Koay Teow


9. char koay teow adalah koay teow yang digoreng bersama kicap, cili, udang, belacan, beansprouts, daun kucai,telur dan kerang, Char Koay Teow adalah popular di seluruh Malaysia.

Makanan di Malaysia sungguh banyak pilihan untuk di nikmati kerana setiap negeri terdapat menu menu yang tersendiri. Sehinggakan Malaysia di namakan syurga makanan dunia. Lebih maklumat lanjut tentang makanan terbaek boleh kunjungi Web ini.