Ahad, 9 Disember 2018

6 Makanan Dan Minuman Unik Malaysia Yang Ada Diseluruh Dunia

1.Teh Tarik
Menyediakan Teh Tarik telah menjadi satu bentuk seni dan telah bertukar menjadi unsur ikonik dalam budaya tempatan. Berasal dari Malaysia minuman tempatan yang menakjubkan kini terkenal di seluruh dunia dan ia memegang tempat yang istimewa di hati orang-orang yang menikmati ia.

Malaysia berbangga dengan minuman teh mereka yang terkenal; Teh Tarik kini diterima secara meluas di negara-negara seperti Singapura, Indonesia dan kebanyakan negara-negara Asia dan juga di Eropah dan Amerika. Mungkin satu fakta yang lebih penting daripada minuman itu sendiri adalah budaya yang membuatnya. Teh tarik kini diiktiraf oleh kerajaan sebagai satu bahagian penting dalam warisan makanan Malaysia dan telah menganjurkan beberapa kempen dan aktiviti untuk menggalakkan amalannya.

2.Nasi Lemak


Tidak perlu dikatakan lagi, nasi lemak yang diminati telah mengukuhkan kedudukannya sebagai hidangan kebangsaan Malaysia, salah satu yang dimakan untuk sarapan pagi, makan tengah hari, makan malam dan makan lewat malam. Hidangan nasi yang dimasak dengan santan kelapa begitu sinonim dengan makanan Malaysia dikebanyakan restoran Melayu dan China . Manakala di United Kingdom dinamakan sebagai "Nasi Lemak Chinese Takeaway".

3.White Coffee


Berasal daripada Ipoh Old Town, kopi putih telah dipilih sebagai minuman rasmi bagi Malaysian Pavilion untuk Shanghai World Expo 2010 di China.

Jenama yang paling popular dan benar benar kopi putih, Oldtown White Coffee dinikmati di negara-negara di seluruh dunia termasuk Filipina, Amerika Syarikat, United Kingdom, New Zealand, China, Thailand, Brunei, Australia dan banyak lagi. Produk Oldtown White Coffee dieksport ke lebih daripada 13 buah negara.

Sebenarnya Oldtown White Coffee diperbuat daripada formula proprietari tiga jenis biji kopi untuk memberikan rasa yang akan memuaskan dan membangkitkan selera. Kacang Arabica yang unggul, dari kehalusan, dan kopi khas gred mewah adalah dibancuh, memberikan kopi aroma yang tersendiri dan berstruktur; Robusta adalah kopi yang sebenar, kukuh dan, baik, rasa yang teguh; dan Liberica meninggalkan aftertaste berlarutan.

4.Roti canai dengan Kuah kari


Kebanyakan restoran Malaysia di luar negara tidak lengkap dengan menu roti canai dalam senarainya. Roti canai telah dieksport ke pasaran luar negara dengan kaedah produk sejuk beku ke seluruh negara di seluruh dunia!

5.Char Kway Teow


Memang kelazatan char kway teow terbukti kerana boleh ditemui pada negara-negara luar termasuk Amerika Syarikat dan United Kingdom sebagai jenama dalam masakan Malaysia disana. Yang terbaik char kway teow di luar Malaysia dikatakan berada di C & R Cafe di London.

6.Satay Dengan Kuah Kacang


Sebut sahaja 'Sate' sudah tentu orang-orang yang tahu hidangan istimewa ini akan mula menelan air liur! Salah satu kehebatan makanan dari masyarakat Melayu untuk himpunan resepi masakan dunia, ia telah dibuktikan oleh permintaan kebanyakan orang lain sebagai pembuka selera mereka.

Cara penyediaan di seluruh dunia sedikit berbeza untuk hidangan lazat ini. Apabila melawat tempat-tempat di seluruh dunia seperti London, Paris, Las Vegas atau New York, kita boleh mencuba pelbagai variasi Satay dan menikmati pelbagai rasa, tekstur dan variasi daging dan sayur-sayuran.

Berbangga lah kita dengan produk makanan kita telah terkenal di seluruh dunia. Produk makanan Malaysia diseluruh dunia lihat disini

MEDAL OF HONOR TO ALL MY FOLLOWERS. PLACE IT TO YOUR BLOG.TQ FOR YOUR SUPPORT.

WSB

PENAFIAN / DENIAL

B'jue Corner tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan kandungan di dalam blog ini.

B'jue Corner irresponsible on any loss or damage undergone because use content in this blog.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...