Ahad, 17 Disember 2017

Kenali Bentuk-Bentuk Gangguan Seksual

Gangguan seksual merupakan perilaku yang tidak diingini yang bersifat seksual yang menyebabkan mangsa menjadi trauma dan terseksa. Perilaku gangguan seksual di tempat kerja adalah tidak terhad kepada tanggungjawab pekerjaan sahaja. Selagi mana mangsa boleh membuktikan bahawa gangguan seksual telah berlaku, isu lokasi kejadian adalah tidak relevan.

Gangguan seksual boleh terjadi pada mana-mana jantina, di mana sahaja sama ada secara langsung dengan kahadiran pengganggu dan mangsa atau secara maya contohnya melalui emel atau sistem pesanan ringkas (sms).

Pada kebiasaannya, pengganggu seksual akan meminta balasan dalam bentuk seksual sama ada ia berhubung langsung dengan kerja mahupun tidak menyebabkan mangsa tertekan, gelisah, marah, terjejas kesihatan dan emosi, hilang pertimbangan dan dalam senario paling buruk boleh menyebabkan mangsa membunuh diri.

Bentuk – bentuk gangguan seksual :
Gangguan seksual merangkumi pelbagai tingkah laku yang boleh dibahagikan kepada 5 jenis, iaitu:-

1) Gangguan Secara Lisan :
Sebagai contoh melalui kata-kata, komen, gurauan, usikan, bunyi atau soalan-soalan yang berbentuk ancaman atau cadangan seksual.

2) Gangguan Secara Isyarat/Bukan Lisan :
Sebagai contoh pandangan atau kerlingan yang membayangkan sesuatu niat atau keinginan, menjilat bibir atau memegang atau memakan makanan dengan cara menggoda, isyarat tangan atau bahasa isyarat yang membayangkan perlakuan seks, tingkah laku mengurat yang berterusan.

3) Gangguan Visual :
Contohnya, menunjukkan bahan – bahan lucah, melukis gambar lucah, menulis surat berunsur seksual, mendedahkan bahagian badan yang sulit yang tidak sepatutnya didedah.

4) Gangguan Psikologi :
Contohnya, mengulangi jemputan sosial yang telah tidak diterima, memujuk rayu berterusan untuk keluar bersama atau untuk bercumbuan.


5) Gangguan Fizikal :
Contohnya: sentuhan yang tidak diingini, menepuk, mencubit, mengusap, menggesel badan, memeluk, mencium, serangan seksual.

Jadi kepada semua tak kira wanita ataupun lelaki, anda dinasihati agar berhati-hati dan sentiasa menjaga diri agar gangguan seksual ini tidak berlaku kepada diri anda.Khidmat dan Nasihat ini dibawakan oleh Kementerian Sumber Manusia -

MEDAL OF HONOR TO ALL MY FOLLOWERS. PLACE IT TO YOUR BLOG.TQ FOR YOUR SUPPORT.

WSB

PENAFIAN / DENIAL

B'jue Corner tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan kandungan di dalam blog ini.

B'jue Corner irresponsible on any loss or damage undergone because use content in this blog.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...