Ahad, 21 Oktober 2018

8 Cara Bagaimana Untuk Bantu Ummat Islam di Palestin‏


1) Bantuan tenaga dan diri
Pergilah ke medan di Palestin, jika anda ada cara, kemampuan dan keikhlasan. Sama ada untuk membantu menghantar bantuan kemanusian, perubatan, psikologi atau yang lebih hebat dari itu dari bantu dari segi fizikalnya…
2) Bantuan Harta
Bagi yang tidak mampu pergi, sumbanglah bantuan kewangan atau pakaian dan lainnya kepada badan yang dipercayai lagi berwibawa di tempat anda. Agar bantuan tersebut boleh sampai kepada rakyat Palestin yang sedang menderita. Cuaca sejuk kini tidak menentu, kalau di UK kini cuacanya sejuk luar biasa sehingga (negatif 10) atau -10 darjah celcius. Palestin juga kini berada dalam cuaca sejuk, sekitar di bawah 10 celcius pada sebelah malam.
3) Bantuan Doa
Bagi yang tidak mampu memberi kedua-dua bantuan di atas, atau termasuk juga mereka yang mampu, teruskanlah berdoa untuk keselamatan rakyat Palestin, Iraq dan umat Islam, doakan bala bagi Yahudi, pemimpin Amerika dan rakyatnya yang menyokong, pemimpin Mesir dan sekutunya-sekutu mereka yang membuka jalan dan menyokong serangan pengganas Yahudi ini.
Doa anda boleh bacanya sebagai :-
  • Qunut Nazilah dalam setiap solat fardhu anda, anda dibenarkan untuk memegang kertas doa semasa qunut tersebut, kerana tentunya agak sukar untuk menghafal qunut Nazilah ini. Perbuata memegang kertas itu tidak membatalkan solat dalam semua mazhab termasuk mazhab Syafie, kerana anda tidak membuat pergerakan yang besar berturut-turt sebanyak tiga kali. Hanya angkat sekali kertas doa, berhenti sebentar kerana membaca, kemudian terus turun sujud, tiada pergerakan yang berturut-turut.

  • Doa semasa sujud dalam setiap solat. Ia lebih maqbul berdasarkan nas yang sohih.
  • Khatib bacalah doa untuk Palestin di hujung khutbah Jumaat.
  • Dan banyak lagi waktu doa maqbul.
4) Solat Hajat
Bagi mereka yang berpegang kepada bolehnya dilakukan solat hajat sama ada secara individu atau berjemaah. Anda turut boleh meneruskannya.
5) Menyertai Demonstrasi Aman
Sertailah ia dengan aman dan makmurkannya, namun jangan pula anda lupa untuk memakmurkan masjid di kala Subuh dan waktu-waktu yang lain.
6) Menulis
Tulislah di blog, web, forum anda, ruangan akhbar, majalah, yahoogroup dan lain2nya, buatkanlah kajian ringkas dan permudahkan penyampaian info kepada orang ramai berkenaan kezaliman Yahudi terhadap Palestin dan sekutu-sekutu mereka.
7) Ceramah
Anda mampu ceramah? Berikanlah ceramah berkaitan isu ini atau hadirkanlah diri ke ceramah berkaitannya di tempat anda. Anda tidak semestinya seorang ustaz/ustazah untuk ceramah dalam bab ini, wartawan/orang biasa pun boleh.
8.) Boikot
Boikotlah semua barangan Yahudi dan Amerika mulai sekarang. Hantarlah surat bantahan, petition, memorandum kepada kedutaan Amerika, Mesir dan sekutu jahat mereka. Kepada pelajar al-Azhar, kita harapkan agar anda dapat mengambil tindakan/usaha yang sesuai terhadap kerajaan Mesir.

MEDAL OF HONOR TO ALL MY FOLLOWERS. PLACE IT TO YOUR BLOG.TQ FOR YOUR SUPPORT.

WSB

PENAFIAN / DENIAL

B'jue Corner tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan kandungan di dalam blog ini.

B'jue Corner irresponsible on any loss or damage undergone because use content in this blog.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...