Isnin, 9 Oktober 2017

Anggota Badan Semasa Sujud

Mohon penjelasan ustaz tentang kedudukan jari-jari kaki semasa sujudJAWAPAN :

Anggota tubuh yang wajib menyentuh tempat sujud ada tujuh iaitu dahi , kedua-dua tapak tangan , kedua-dua lutut ,dan hujung (jari-jari) kedua-dua kaki seperti hadis yang

Diriwayatkan oleh Ibn Abbas r.a , Rasulullah S.A.W bersabda yang bermaksud :

" Aku diperintahkan supaya bersujud di atas 7 tulang iaitu dahi , dua tangan , dua lutut dan di penghujung (jari-jari) dua kaki serta menyingkap pakaian dan rambut "

[Riwayat al-Bukhari no 812 dan Muslim no 490]

Jika salah satu anggota tersebut tidak menyentuh tempat sujud , maka solat itu batal . Kedudukan jari-jari kaki yang terbaik ketika sujud adalah dengan membengkokkan kesemuanya ke arah kiblat .

Rasulullah S.A.W bersabda bermaksud :

" Beliau menghadapkan hujung jari-jemarinya ke arah kiblat "

[Riwayat al-Bukhari dan Abu Daud]

Ibn Umar amat suka menghadapkan badan dan anggotanya ke arah kiblat ketika solat sehingga beliau mengarahkan ibu jarinya ke arah kiblat .

Membengkokkan jari kaki adalah sunat . Sekurang-kurangnya salah satu jari daripada kedua-dua belah kaki hendaklah ditengakkan atau dibengkokkan tetapi keadaan ini adalah makruh . Tidak semua jari kaki perlu mencecah lantai ketika sujud , tetapi cukuplah salah satu daripada mana-mana jari kaki .

Sujud dalam semua jari kaki tidak ditengakkan malahan keadaan kuku kaki terlangkup ke lantai akan membatalkan solat . Disunatkan membuka atau mendedahkan tapak kaki bagi lelaki sebaliknya wajib ditutup bagi wanita .

Sekiranya seorang itu tiada atau terpotong tapak tangan , jari tangan atau kaki maka tidak wajib meletakkan hujung anggota daripada kaki atau tangan yang ada di tempat sujud kerana hukumnya sunat sahaja .

Sebaliknya , bagi mereka yang lahir dalam keadaan cacat tiada tapak tangan dan jari-jemari maka wajib baginya meletakkan hujung anggota yang ada dalam kawasan tangan atau kaki di tempat sujud .

Di sini perlu difahami bahawa ada perbezaan hukum bagi mereka yang terpotong jari-jemari dan tapak tangan dengan mereka yang dilahirkan tanpa tangan dan jari-jemari .


Adakah hidung termasuk anggota sujud ?

JAWAPAN :

Adapun hidung , terdapat khilaf pendapat dalam kalangan ulama . Dan pendapat yang lebih tepat adalah pendapat Imam Malik , Imam al-Syafi'i dan majoroti ulama menyatakan bahawa merapatkan hidung ke tanah ketika sujud adalah sunat dan tidak sama kedudukannya dengan dahi .

Antara tangan dan lutut , yang mana satu perlu didahulukan ketika turun sujud ?

JAWAPAN :

Para ulama bersepakat bahawa kedua-dua cara untuk sujud , sama ada mendahulukan kedua-dua lutut ataupun kedua-dua tapak tangan adalah dibolehkan

Menurut al-Sheikh Salim al-Hadrami dalam kitabnya :

Disunatkan melakukan tertib ketika meletakkan anggota sujud iaitu didahulukan dengan kedua-dua lutut kemudian kedua-dua tapak tangan seterusnya dahi dan hidung serentak .

[Kashifah al-Saja , halaman 64]


MEDAL OF HONOR TO ALL MY FOLLOWERS. PLACE IT TO YOUR BLOG.TQ FOR YOUR SUPPORT.

WSB

PENAFIAN / DENIAL

B'jue Corner tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan kandungan di dalam blog ini.

B'jue Corner irresponsible on any loss or damage undergone because use content in this blog.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...