Khamis, 4 April 2019

Petua penjagaan rambut

Santan luruskan rambut
Rambut kerinting mudah kusut dan kurang menarik. Untuk cuba meluruskan rambut,amalkan petua ini.
Parut sebiji kelapa tua, ambil santan perahan pertama menggunakan segelas airsuam. Campurkan santan dengan perahan air limau nipis, kemudian simpan dalampeti sejuk. Gunakan santan ini sebagai krim rambut. Sapukan pada rambut dengancermat kemudian cuci sehingga bersih. Cuba selama seminggu dan lihat hasilnya.

Dadih lembutkan rambut
Masukkan dua sudu besar susu tepung dalam cawan. Bancuh dengan air suamkira-kira 60 darjah Celsius. Perahkan air limau nipis, kacau dan simpan dalampeti sejuk selama enam jam.
Apabila pekat boleh dilumur pada rambut. Biarkan selama sejam dan bilas.Amalkan selalu, insya-Allah rambut akan semakin lembut dan mudah diurus.

Daun bunga raya elak rambut gugur
Ambil beberapa helai daun bunga raya dan lidah buaya. Basuh sehingga bersih dankisar. Kemudian perap ramuan di atas kepala selama sejam. Lakukan dua kaliseminggu dan anda akan memperoleh rambut lebat, hitam dan berkilat secarasemula jadi.

Elak mengikat rambut
Rendam kacang hijau semalaman. Tapis dan gunakan airnya untuk disapu atas kulitkepala sambil dipicit perlahan-lahan. Amalkan selalu hingga rambut baru kelihatantumbuh. Di samping itu, usah mengikat rambut dengan getah bagi mengelak rambutgugur.

Rambut bersinar dengan telur
Asingkan putih dan kuning telur, kemudian ambil kuning telur dan sapu padarambut. Biarkan 15 hingga 25 minit. Seterusnya, bilas rambut menggunakan airbersih. Amalkan sekurang-kurangnya dua minggu sekali. Rambut anda akan lebihbersinar.

Limau nipis atasi rambut kering

Untuk mengatasi masalah rambut kering, berbiji, bercabang atau rosak, lumurkanlimau nipis pada rambut kemudian biarkan selama 25 hingga 35 minit dan bilasmenggunakan air bersih.

MEDAL OF HONOR TO ALL MY FOLLOWERS. PLACE IT TO YOUR BLOG.TQ FOR YOUR SUPPORT.

WSB

PENAFIAN / DENIAL

B'jue Corner tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan kandungan di dalam blog ini.

B'jue Corner irresponsible on any loss or damage undergone because use content in this blog.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...