Selasa, 13 Mac 2018

Kenapa Air Hujan Tawar?


“Maka terangkanlah kepadaKu tentang air yang kamu minum. Kamukah yang menurunkannya dari awan ataukah Kami yang menurunkan? Kalau Kami kehendaki , nescaya Kami jadikan dia masin, maka mengapakah kamu tidak bersyukur?” (Surah Al Waaqiah 56:68-70)
“…dan Kami beri minum kamu dengan air yang tawar?” (Surah Al Mursalat, 77:27)
“Dialah Yang telah menurunkan air hujan dari langit untuk kamu, sebahagiannya menjadi minuman dan sebahagiannya (menyuburkan) tumbuh tumbuhan, yang pada (tempat tumbuhnya) kamu menggembalakan ternakmu (Surah An Nahl , 16:10)
Seperti telah kita ketahui, air hujan berasal dari penguapan air dan 97% merupakan penguapan air laut yang masin. Namun,  air hujan adalah tawar. Air Hujan bersifat tawar kerana adanya proses fizikal yang telah ditetapkan Allah. Berdasarkan  sunnatullah ini, darimanapun asalnya penguapan air ini, samada dari air laut yang masin, atau dari danau yang mengandung  banyak mineral, atau dari dalam lumpur, airnya yang menguap tidak pernah mengandung bahan lain apapun dari asalnya.
Air hujan akan jatuh ke tanah dalam keadaan murni dan bersih, sesuai dengan ketentuan Allah :
“ ….Kami turunkan dari langit air yang amat bersih.” (Surah Al Furqan 25:48) .
Maha suci Allah dengan segala kalamNya.

MEDAL OF HONOR TO ALL MY FOLLOWERS. PLACE IT TO YOUR BLOG.TQ FOR YOUR SUPPORT.

WSB

PENAFIAN / DENIAL

B'jue Corner tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan kandungan di dalam blog ini.

B'jue Corner irresponsible on any loss or damage undergone because use content in this blog.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...