Rabu, 29 Ogos 2018

5 Sebab Tidak Layak Untuk Bernikah

Pernikahan adalah impian setiap orang. Namun sebaiknya jangan buru-buru melakukannya kerana pernikahan merupakan rencana hidup jangka panjang yang akan anda jalani. Berikut ini adalah sebab kenapa tidak boleh atau tidak layak bernikah.

Kerana kawan sudah menikah
Pasti ada rasa iri yang menyelimuti diri ketika tahu bahawa sahabat dan kawan-kawan terdekat sudah menikah. Namun jangan jadikan alasan itu untuk mengikuti jejak mereka kerana pernikahan adalah keputusan besar yang memerlukan banyak pertimbangan.

Kerana sudah berpasangan terlalu lama
Hanya kerena sudah menjalin hubungan yang panjang dengan kekasih, bukan bererti anda sudah bersedia untuk menikahinya. Lihat dulu bagaimana persiapan fizikal dan mental. Adakah anda betul-betul sudah bersedia untuk menjadi suami/isteri?

Kerana dipaksa orang tua
Ini bukan zaman dahulu kala. Jadi sebenarnya orang tua yang memaksa anaknya untuk segera menikah dengan cara dijodohkan sebaiknya anda abaikan.

Kerana usia
Masalah usia memang sering dijadikan bahasan kenapa seseorang harus segera menikah. Meskipun demikian, anda harus ingat jika ingin membina keluarga adalah bukan hal yang mudah dilakukan dengan terburu-buru. Jadi jangan gunakan alasan ini untuk bernikah.

Kerana bernikah menyelesaikan masalah
Benarkah? Belum tentu. Sebab setelah bernikah, tentu akan ada lebih banyak hal dan tentangan yang akan anda hadapi daripada ketika masih berpasangan. Maka dari itu buang alasan untuk segera bernikah hanya kerana pernikahan mampu menyelesaikan masalah.

Memang adalah keputusan terbaik untuk bernikah dengan awal tetapi ada batasnya, suami seharusnya bersedia sebelum bernikah, bukan hanya persediaan duit tetapi juga persediaan untuk menjamin isteri dan anak-anak untuk ke Syurga.

MEDAL OF HONOR TO ALL MY FOLLOWERS. PLACE IT TO YOUR BLOG.TQ FOR YOUR SUPPORT.

WSB

PENAFIAN / DENIAL

B'jue Corner tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan kandungan di dalam blog ini.

B'jue Corner irresponsible on any loss or damage undergone because use content in this blog.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...