Jumaat, 17 Februari 2017

Mike ‘Iron Mike’ Tyson Peninju Termuda Heavyweight


Michael Gerard Tyson alias Malik Abdul Aziz (lahir 30 Juni 1966, New York City, Amerika Syarikat) adalah peninju profesional dan bekas juara heavyweight. Kariernya yang sangat bagaimana pun penuh dengan pelbagai kontroversi sedari awal pembabitannya. Dikenalidengan nama jolokan “Iron Mike”, merujuk pada postur tubuhnya yang kuat bagaikan besi. Ada juga yang lebih suka menyebutnya sebagai “The Baddest Man on Earth”, yang merujuk pada perangainya yang buruk, baik di dalam maupun di luar gelanggang tinju.

Zaman remaja

Dilahirkan di KIIC Bronx, New York City, Tyson adalah salah seorang petinju paling ditakuti kerana karakternya yang ganas. Ia keluar masuk penjara juvana dan dikeluarkan dari sekolah. Ia kemudian ditarik keluar dari sekolah juvana oleh pelatih tinju terkenal, Cus D’Amato, kerana ia melihat potensi dan bakat yang ada pada Michael Gerard Tyson.

Kerjaya dan perjalanan hidup

Kerjaya Mike Tyson bermula dari tinju amatur, sebelum beralih ke tinju profesional, setelah kalah pungutan mata dalamkelayakan tinju amatur menuju Olimpik dari Henry Tillman.
Mike Tyson bertanding secara profesional pertama kali pada tanggal 6 March 1985 di Albany, New York. Beliau menang pusingan pertama. Ia kemudian bertinju 15 kali lagi di 1985, memenangi semua pertandingan dengan KO, dan hampir semuanya pada pusingan pertama. Bertanding 12 kali di 1986, dalam peringkat para petinju dan menarik perhatian media massa. Tarikh 22 November 1986 Tyson mendapat kesempatan pertama untuk meraih gelar, melawan Trevor Berbick untuk kelas berat versi WBC. Dua pusingan kemudian, pada usia 20, Tyson menjadi juara dunia kelas berat termuda di dunia.
Pada tahun 1987, Tyson mempertahankan gelar melawan James ‘Bonecrusher’ Smith pada tanggal 7 March di Las Vegas, Nevada. Memenangi lebihan mata dan menambahkan gelaran WBA milik Smith membuatkan ‘Tyson mania’ menular di media massa. Beliau kemudiannya mengalahkan Pinklon Thomas di bulan Mei dengan KO pada puisngan keenam. Pada tanggal 1 Ogos ia merebut gelar IBF dari Tony Tucker dengan menang mata untuk menjadi “juara tinju dunia kelas berat sejati” (Catatan: “juara sejati” merujuk pada tiga gelaran juara di tiga komuniti tinju dunia: WBA, WBC dan IBF). Setelah itu ia hanya bertinju sekali lagi di 1987 melawan juara Olimpik 1984 Tyrell Biggs di bulan Oktober, menang KO di pusingan ketujuh.
Tyson bertanding tiga kali di 1988, melawan peninju veteran dan bekas juara kelas berat Larry Holmes pada 22 Januari dengan kemenangan TKO pusingan keempat; melawan Tony Tubbs di Tokyo di bulan March, KO pusingan kedua; dan melawan Michael Spinks yang diramalkan menjadi lawan terhebat Tyson, pada 27 Jun, tersungkur KO hanya dalam 90 detik pada pusingan pertama.

Kontroversi

Selain prestasinya dalam dunia tinju, beliau turut terbabit dengan pelbagai kontroversi. Pernikahannya dengan Robin Givens menuju pada perceraian, dan Tyson menikah lagi dengan Dr. Monica Turner, dengan beberapa anak, namun keluarga ini pun bermasalah.
Berita mengenai dugaan bahawa penipuan kontraknya oleh Don King dan Bill Cayton, yang akhirnya membawa kepada perpecahan di antara mereka.
Selama 1989, Tyson hanya bertanding dua kali melawan Frank Bruno di mana ia menang di pusingan kelima dan melawan Carl Williams di bulan Julai dengan KO di pusingan pertama.
Pada 1990 Tyson tampaknya kehilangan fokus, kehidupannya kacau bilau, dan tidak dapat berlatih dengan baik. Dalam sebuah pertarungan pada 11 Februari dengan petinju yang tidak terkenal James ‘Buster’ Douglas ia kalah dengan KO pada pusingan ke-10. Akibatnya Tyson hilang kejuaraannya kepada Douglas.
Pada 1991 Tyson bertarung dengan Donovan “Razor” Ruddock dua kali, sekali pada bulan March dan kemudian Jun. Kedua pertarungan ini adalah yang paling diingati dalam sejarah kerana ucapan Tyson kepada lawannya. Pertarungan pertama yang dimenangi Tyson dalam pusingan ke-7 dengan kontroversi tetapi pada pertarungan kedua, yang dimenangi Tyson sambil menunggu pertarungan melawan juara baru Evander Holyfield, Tyson menang melalui kutipan mata.

Perkosaan, penjara, dan sesudahnya

Tyson diadili di Indiana dengan tuduhan perkosaan atas peserta pertandingan Miss Black America tahun 1991 yang bernama Desiree Washington pada 27 Januari 1992. Tyson dinyatakan bersalah melakukan perkosaan pada 10 Februari dan dipenjara selama 3 tahun. (Menurut hukuman di Indiana, tertuduh yang dinyatakan bersalah melakukan kejahatan perlu menjalani masa hukuman di penjara segera setelah hukuman dijatuhkan). Akibatnya, Tyson tidak bertarung lagi hingga 1995.
Sebagai pertarungan pembukaan setelah ia keluar dari penjara, ia melawan Peter McNeeley pada Ogos dan mengalahkan Buster Mathis Jr. dalam tiga pusingan pada Disember 1995. Pada Maret 1996 Tyson memenangi kejuaraan ketika merebut gelar WBC dari Frank Bruno . Pada September 1996 Tyson memenangi kembali gelar WBA dalam 93 detik dari Bruce Seldon, setelah membayar Lennox Lewis $4 juta dolar AS untuk keluar. Tyson dikritik banyak orang karena melawan petinju-petinju yang sangat tidak bermutu. Misalnya, dikatakan bahwa “lawan-lawan” McNeeleys umumnya kalah dalam 3/4 pertarungan mereka. Mathis adalah lawan yang tidak bermutu, petinju yang pukulannya tidak keras dan kemasyhuran satu-satunya hanyalah bahwa ayahnya pun pernah menjadi petinju yang bertarung melawan Joe Frazier dan Muhammad Ali.

Masuk Islam

Secara resmi, pada 1995, selepas dari penjara di Indiana, Mike Tyson mengumumkan telah memeluk agama Islam yang telah dipelajarinya selama di dalam penjara. Nama Muslim Tyson adalah Malik Abdul Aziz.

Pertarungan dengan Holyfield

Pada 9 November, 1996 ia menghadapi lawan yang lebih berat dari Evander Holyfield, dalam pertarungan yang lebih dari 11 round. Holyfield menang dengan TKO dan menjadi juara dunia tiga kali.
Tyson tidak bertarung lagi hingga Juni 1997 ketika terjadi pertandingan ulang yang sangat dinanti-nantikan melawan Holyfield pada 28 Jun untuk memperebutkan gelar WBA. Tyson dibatalkan dalam round ketiga, apabila dia menggigit telinga Holyfield. Ketika pengadil Mills Lane memperingatkan dia, Tyson menyerang telinga lainnya Holyfield. Pada 9 Julai Tyson digantung selama setahun dari bertinju dan didenda $3 juta.

Karier merosot

Pada Januari 1999 Tyson bertarung dengan Frans Botha, seorang petinju Afrika Selatan. Pada awalnya Botha mengendalikan pertarungan, namun Tyson mendaratkan sebuah pukulan yang telak di pusingan ke-5 yang menjatuhkan Botha. Pada 5 Februari Tyson dihukum satu tahun penjara, denda $5000, dan diperintahkan menjalani dua tahun percubaan dan melakukan 200 jam khidmat masyarakat atas serangannya pada 31 Ogos 1998 terhadap dua orang setelah kemalangan. Ia menjalani 9 bulan masa tahanan. Ketika dikeluarkan, ia bertarung dengan Orlin Norris pada Oktober. Dalam pertarungan, Norris mengaku pergelangan kakinya terseliuh pada round pertama dan menolak untuk melanjutkan pertarungan.
Pada tahun 2000 Tyson bertarung tiga kali. Yang pertama dilakukan di England melawan Julius Francis, meskipun sejumlah penggemar merasa bahawa Tyson mestinya argumen sebelum pertarungan, apakah Tyson mestinya dibolehkan masuk ke England, lebih menarik daripada KO pada pusingan kedua yang dialami Francis. Ia juga bertarung dengan Lou Savarese pada Jun di Glasgow, dan menang pada pusingan pertama. Dan pada Oktober ia menang dalam round ke-3 melawan Andrew Golota. Perlawanan itu kemudian dianggap batal ketika Tyson gagal dalam menjalani ujian saringan yang berkaitan dengan pertarungannya. Pada tahun 2001 ia cuma bertarung sekali mengalahkan Brian Nielsen di Copenhagen dengan TKO pada round ke-7.
Tyson berusaha bertarung dengan Lennox Lewis pada 2002 di Nevada, tetapi komitee tinju Nevada menolak pertandingan itu kerana ia menghadapi kemungkinan tuduhan serangan seksual. Pernyataan Tyson terhadap Lewis jauh lebih menjengkelkan daripada yang pernah dikatakannya sebelumnya “Saya ingin memakan jantungmu dan kemudian anak-anakmu juga,” teriaknya. Pada sebuah konferens akhirnya membatalkan kesempatan bertarung di Nevada. Pertarungan itu akhirnya berlangsung bulan Jun di Memphis, Tennessee. Tyson kalah KO pada round ke-8.
Pada 22 Februari 2003, Tyson memukul seorang penentang Clifford Etienne dalam 49 detik memasuki round pertama, juga di Memphis. Pertemuan sebelum pertarungan dicemari oleh desas-desus bahwa Tyson tidak cukup fit untuk bertarung dan bahwa ia meninggalkan saat latihan untuk berpesta di Las Vegas dan membuat tatu baru di mukanya.

Trivia

Juara dunia kelas berat termuda di usia 20. Rekod Tyson berada pada 50 kali menang, 5 kali kalah dan 2 tanpa keputusan, dengan 44 KO.
Pada tahun 1989, Tyson dianugerahi BBC Sports Personality of the Year Overseas Personality Award. Mike Tyson menambahkan rekodnya terhadap sebuah mobil yang rusak di Scottsdale, Arizona setelah semalam minum-minum. Kemudian ia ditahan ketika sedang berlatih untuk pertandingan di bulan March.
Tyson juga pernah muncul pada pertandingan WWF di WrestleMania XIV pada 29 March 1998 yang mana ia berpura-pura menjadi anggota D-Generation X dan mengakhiri memukul Shawn Michaels dan membuat 3 hitungan untuk Stone Cold Steve Austin untuk memenangkan Kejuaraan WWF dan Michaels.

Kameo dan parodi

  • Di The Simpsons, petinju (dan penjahat) “Drederick Tatum” dengan jelas ditujukan pada Mike Tyson.
  • Pada 1987, Nintendo meluncurkan Mike Tyson’s Punch-Out!!, dan game NES berdasar pada arcade game “Punch Out!!”, walau kemudian ada versi yang dilancarkan pada 1990 yang menggantikan Mike Tyson dengan karakter fiktif, “Mr. Dream” setelah lesen Nintendo dengan Mike Tyson berakhir. Ini dianggap menjadi satu dari game terbaik yang dilancarkan NES, dan sangat diingati hingga kini.
  • Dalam versi Jepun Street Fighter II Capcom, Balrog disebut Mike Bison, sebagai parodi Mike Tyson, kemungkinan dipanggil dengan nama lengkap “Michael Gerard Bison.” Capcom Amerika Syarikat mengganti nama Shadaloo Grandmasters kira-kira untuk versi Amerika yang mungkin dari Mike Tyson. Karakter yang awalnya dinamai Balrog dinamai kembali Vega. Karakter yang awalnya dinamai Vega dinamai kembali M. Bison.
  • Tampil sebagai bintang tamu pada film Rocky Balboa atau Rocky VI (2007).

MEDAL OF HONOR TO ALL MY FOLLOWERS. PLACE IT TO YOUR BLOG.TQ FOR YOUR SUPPORT.

WSB

PENAFIAN / DENIAL

B'jue Corner tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan kandungan di dalam blog ini.

B'jue Corner irresponsible on any loss or damage undergone because use content in this blog.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...