Selasa, 16 Ogos 2016

Tips Mencegah Rambut BerubanRambut anda mula ditumbuhi uban? Baca Tips Mencegah Rambut Beruban Di Sini…

Uban rambut tidak tumbuh dengan sendirinya. Ia tumbuh disebabkan adanya perubahan warna daripada pigmen rambut yang dikenali sebagai melanin. Penyebab rambut beruban adalah kerana sel-sel di folikel rambut yang dikenali sebagai ‘melanosit’ berhenti mengeluarkan pigmen. Folikel kehilangan semua pigmen akhirnya akan membuatkan rambut menjadi putih secara keseluruhannya.

Berikut beberapa tips mencegah rambut beruban yang boleh anda cuba.
1.Gunakan Produk Rambut Yang Ringan
Jangan menggunakan minyak rambut, wax rambut serta serum rambut yang terlalu “berat”. Bahan-bahan yang terkandung dalam produk-produk tersebut boleh menutupi kemilau rambut perang ada sehingga membuatnya kelihatan seperti berdebu.

2.Pengambilan Makanan Yang Berkhasiat
Salah satu faktor timbulnya uban di kepala ialah kerana anda kekurangan vitamin B12 dan Omega-3.Untuk mengatasi masalah uban, perbanyaklah makan makanan yang kaya dengan vitamin B12 seperti telur, keju, daging lembu, pisang dan ikan.

3.Yogurt
Campurkan satu gram lada hitam atau serbuk kopi dengan 100 gram yogurt tanpa gula. Setelah itu, lumur secara lembut ke kulit kepala dan rambut. Kemudian, biarkan seketika selama satu jam, setelah itu cuci dengan air suam dan syampu.Lakukanya secara rutin pada setiap minggu dan anda akan mendapat hasil yang baik.
4.Lumur Kepala Dengan Jus Labu
Campuran jus labu dan minyak bijan atau minyak zaitun boleh membantu rambut menjadi lebih sihat, berkilau dan tebal. Selain itu anda boleh mencegah rambut beruban dengan menggunakan daun teh. Saring teh, dan campur daun teh dengan satu senduk teh garam. Letakkan pada kepala dan rambut selama satu jam dan kemudian cuci dengan air. Lakukan setiap hari selama 10 hari maka rambut anda akan bebas daripada masalah uban!

5.Makan Makanan Berprotein
Tambah pengambilan protein anda melalui gandum,kacang, daging, ikan dan ayam. Vitamin A dan B serta mineral besi dan zinc sangat berguna untuk melawan uban. Sementara itu, kubis bunga, kubis, yogurt, hati, daging lembu dan almond memberikan zat yang diperlukan rambut. Pengambilan protein membuatkan tekstur rambut kembali bersinar,semulajadi dengan baik dan dapat mengembalikan pigmen dan menghilangkan uban.

Take Note!
Hindari Cabut Uban
Mencabut uban bukanlah jalan terbaik untuk mengurangkan uban. Semua itu hanya sementara sahaja,kerana mencabutnya seolah-olah anda sengaja memancing uban untuk tumbuh dengan lebih banyak lagi. Mencabut uban juga boleh menganggu saraf yang mengeluarkan warna rambut.

Follow us: Gempak.org on Facebook

MEDAL OF HONOR TO ALL MY FOLLOWERS. PLACE IT TO YOUR BLOG.TQ FOR YOUR SUPPORT.

WSB

PENAFIAN / DENIAL

B'jue Corner tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan kandungan di dalam blog ini.

B'jue Corner irresponsible on any loss or damage undergone because use content in this blog.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...