Khamis, 10 Ogos 2017

16 Tanda-Tanda Kanser Yang Tidak Patut Diambil Mudah

1.Hilang berat yang tak dapat dijelaskan
Lebih 80% penghidap kanser kehilangan berat badan yang tak dapat dijelaskan misalnya kehilangan 10% dari berat badan asal dalam tempoh 6 bulan bukan disebabkan diet atau bersenam.

2.Keletihan dan lemah
Walaupun anda sudah mendapatkan rehat dan tidur yang cukup, sekiranya simptom ini dilihat tidak berkurang, anda perlu segera berjumpa doktor.

3.Demam yang kerap
Demam adalah tanda badan kita sedang melawan bakteria dan jangkitan tetapi demam yang berpanjangan berkemungkinan petanda leukemia.

4.Semput atau bernafas dengan kuat
Semput merupakan simptom bagi banyak penyakit termasuklah kanser paru-paru dan keadaan di mana seseorang itu bernafas dengan kuat mngkin boleh disebabkan oleh ketumbuhan pada paru-paru yang mengecilkan laluan pengudaraan.

5.Batuk yang kronik dan sakit dada
Kanser paru-paru dan leukemia mempunyai sedikit persamaan dengan bronkitis dan diikuti juga dengan sakit dada ketika mendepa tangan atau membengkokkan tangan ke atas bahu.
Suara serak pula merupakan tanda kepada kanser tiroid, paru-paru, esophagus atau peti suara.

6.Kembung
Kembung yang kerap dan berpanjangan disyaki tanda kanser ovari dan ditambah dengan pembengkakan di bahagian abdomen, sakit di bahagian pinggul dan rasa kenyang.
Manakala, kembung selepas makan adalah tanda bagi kanser perut.

7.Pedih ulu hati yang kronik
Menurut jurnal dari Klinikal Gastroenterologi dan Hepatologi menerangkan bahawa pedih ulu hati disebabkan oleh keradangan tisu pada lapisan kerongkong yang berkemungkinan membawa kepada kanser kerongkong.

8.Masalah usus
Perubahan pada aktiviti usus yang melebihi empat minggu tanpa alasan boleh menjadi tanda awal kanser usus.

9.Kesukaran ketika menelan
Perasaan seolah-olah ada sesuatu yang terlekat di kerongkong, susah dan terasa pedih ketika menelan mungkin petanda awal kanser kerongkong.

10.Kuning
Apabila mata putih dan kulit anda kelihatan kekuningan, ia mungkin merupakan simptom bagi kanser hempedu atau hati. Malah, ia juga mungkin tanda kanser pankreas yang mengganggu fungsi hati dan salur hempedu.

11.Pembengkakan atau ketulan yang pelik
Jikalau anda mendapati ada ketulan pelik pada pangkal peha, testikel, payudara, bawah lengan, abdomen, leher atau mana-mana bahagian badan anda lebih dari 3 minggu, ia mungkin tanda awal bagi kanser seperti kanser payudara.

12.Kemunculan tahi lalat baru atau bintik-bintik pada kulit
Perubahan pada kulit mungkin tidak mempunyai rasa sakit tetapi jika simptom ini kelihatan, anda dinasihatkan untuk ke pemeriksaan kanser.

13.Perubahan kukuBintik hitam atau coklat di bawah kuku jari mungkin anda kanser kulit manakala, warna kuku yang putih atau pucat pula merupakan tanda pada kanser hati.

14.Sakit pada bahagian pinggul atau abdomen
Rasa sakit pada bahagian abdomen atau pinggul dan terasa lenguh di bahagian pinggul serta perubahan aktiviti usus adalah petanda kanser ovari.
Bagi wanita yang mempunyai sejarah keluarga penghidap kanser ovari, wanita yang tak pernah mengandung dan wanita yang dikenalpasti menghidap kanser kolon, payudara atau uterus, mereka mempunyai kebarangkalian yang tinggi untuk menghidap kanser ovari.

15.Rasa sakit yang lebih dari 4 minggu
Jikalau anda sering berasa sakit atau sakit lebih dari 4 minggu tanpa sebarang alasan yang dapat dijelaskan, anda dinasihatkan berjumpa dengan doktor kerana ia mungkin indikator kepada kanser testis atau tulang.

16.Pendarahan luar biasaKencing berdarah mungkin merupakan tanda kepada jangkitan pada saliran kencing, kanser buah pinggang atau pundi kencing. Manakala, jikalau anda mengesan darah semasa anda membuang air besar, berkemungkinan adalah tanda kanser usus atau buasir.
Walaupun jarang berlaku, pendarahan pada vagina berkemungkinan petanda bagi kanser vagina.
Lebam dan pendarahan yang banyak adalah petanda leukemia. Batuk dan muntah darah mungkin disebabkan oleh kanser paru-paru dan kerongkong atau kanser perut.

Pendarahan luar biasa tidak semestinya petanda kanser tetapi ia mungkin petanda bagi penyakit lain yang memerlukan pemeriksaan terperinci untuk penjelasan lebih lanjut.
Nasihat kami, lakukanlah pemeriksaan kesihatan secara berkala, perhatikan simptom yang disenaraikan dan lakukan pemeriksaan kanser yang dicadangkan.

-Pen Merah Press

MEDAL OF HONOR TO ALL MY FOLLOWERS. PLACE IT TO YOUR BLOG.TQ FOR YOUR SUPPORT.

WSB

PENAFIAN / DENIAL

B'jue Corner tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan kandungan di dalam blog ini.

B'jue Corner irresponsible on any loss or damage undergone because use content in this blog.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...