Alamak jerawat di muka? Walau jerawat kecil sekalipun kita, kaum wanita sudah terasa kesannya, malah ada yang stress sebab jerawat naik di muka. Tapi tahukah anda, ada beberapa tabiat kecil atau buruk yang dalam diam anda lakukan sebenarnya mendorong ke arah tumbuhnya jerawat.
Apakah?

1. Terlalu kerap cuci muka

Walaupun ia adalah penting untuk menjaga kulit anda supaya sentiasa bersih tetapi perlu diingatkan mencuci terlalu kerap hanya akan membuat jerawat lebih teruk. Sebaliknya, basuh muka anda pada waktu pagi apabila anda bangun dan pada waktu malam sebelum tidur.

2. Bersungguh-sungguh menggosok kulit anda

Menyental kulit anda dengan tuala kecil, loofah, atau pencuci pengelupasan akan menyebabkan kerengsaan ketara – dan mungkin menjadi lebih teruk pada kulit berjerawat anda. Untuk mengelakkan jerawat, sentiasa basuh dengan hanya air suam dan pembersih yang lembut.

3. Tidak bersihkan kulit yang berpeluh

Selepas anda melakukan senaman, kulit anda boleh ditutup dengan peluh. Jangan biarkan ianya sebati pada kulit anda sebaliknya sentiasa mandi atau cuci dengan segera selepas berpeluh.

4. Sentiasa gatal untuk kutil dan sentuh jerawat

Ya, penulis faham anda geram dengan jerawat yang naik di muka tetapi jangan memilih untuk menyentuhnya kerana ini hanya boleh menyebabkan kemerahan meningkat, nanah meresap ke dalam kulit lalu mengakibatkan parut. Sebaliknya, pastikan tangan anda jauh daripada muka, biarkan jerawat dirawar dengan bantuan losyen anti-jerawat atau krim.

5. Pastikan produk rambut tidak terkena pada muka

Adalah penting untuk memastikan semburan rambut, gel, mousse, atau produk rambut yang lain jauh dari muka anda untuk menghalangnya memasuki liang kulit anda. Pastikan anda menutup muka ketika menggunakan produk tersebut agar tidak terkena wajah.

6. Makan makanan yang berminyak

Ini kebiasaan yang selalu dilakukan malah hal ini sememangnya tidak boleh dielakkan, makan makanan berminyak. Lebih-lebih lagi makanan ringan menjadi kesukaan semua orang. Walaupun makanan yang anda makan tidak menyebabkan jerawat, makanan berminyak boleh menjadikan kulit berjerawat teruk kerana minyak yang berlebihan. Jadi berpegang kepada diet yang sihat tanpa berminyak demi kesihatan anda juga.

7. Menggunakan kosmetik yang mengandungi minyak

Jika anda mempunyai kulit berjerawat, janganlah beli produk yang mengandungi minyak. Apabila anda membeli alat solek dan produk kulit yang lain, carilah produk yang bebas minyak dengan label “non-acnegenic” atau “non-comedogenic” untuk membantu mencegah jerawat.

8. Menghentikan rawatan jerawat anda

Jika anda menggunakan ubat-ubatan preskripsi untuk masalah jerawat, ia adalah berita baik kerana kini wajah anda sedang dalam rawatan. Jika sudah pulih, itu tidak bermakna anda berhenti menggunakan ubat tersebut.