Sabtu, 20 Mei 2017

Kelebihan Berpuasa Terhadap Perkembangan Otak

Kajian daripada saintis US menunjukkan berpuasa secara tetap pada satu-satu masa mampu melindungi otak daripada penyakit degeneratif.

Pengkaji daripada Institut Kebangsaan dari Baltimore mengenai penuaan mengatakan mereka telah menemukan bukti bahawa mengurangkan pengambilan makanan untuk satu atau dua hari dalam seminggu berkesan untuk mengurangkan kesan penyakit Alzhemer, Parkinson dan penyakit lain yang berkaitan.

“Mengurangkan pengambilan kalori dapat melindungi otak anda tetapi melakukannya dengan mengurangkan pengambilan kalori bukanlah cara yang terbaik untuk memulakannya. Sebaiknya berpuasa selama sehari atau dua hari dan pada hari lain anda makan seperti biasa dan makan sebanyak mana yang anda inginkan” kaa Profesor Mark Mattson, ketua makmal neurosains di institut tersebut.

Dengan kata lain, pengaturan masa dalam diet memainkan peranan penting untuk proses ini,” Mattson memberitahu di mesyuarat tahunan American Association for the Advancement of Science di Vancouver.
Mengurangkan pengambilan makan kepada lebih kurang 500 kalori, amaun makanan bersamaan dengan beberapa jenis sayuran dan minuman teh selama 2 hari dalam seminggu memberikan keputusan yang memberangsangkan dalam kajian mereka.
Saintis sudahpun tahu bahawa diet rendah kalori adalah resepi untuk hidup yang lebih panjang. Kajian terhadap tikus telah membuktikannya dengan peningkatan umur sebanyak 40%. Kesan yang sama juga dilihat terhadap manusia. Bukan sahaja memanjangkan hayat manusia, kesan penuaan dan strok juga dapat dikurangkan dengan berpuasa selama 2 hari dalam seminggu.
Beliau dan rakan-rakan juga telah mengenal pasti mekanisma yang spesifik di mana perkembangan neuron berkait balas dengan pengurangan pengambilan kalori makanan. Amaun kimia 2 sel penghantar meningkat apabila kandungan kalori dilakukan secara mendadak. Sel penghantar kimia ini memainkan peranan yang penting dalam perkembangan neuron di otak dan mengurangkan impak penyakit Alzheimer dan juga Parkinson.
Bukan itu sahaja, berpuasa juga mampu meningkatkan kekuatan ingatan dan pemikiran apabila sel otak diberikan sedikit tekanan. Sama seperti otot badan yang memerlukan rintangan untuk mendapatkan otot yang besar dan kuat.

MEDAL OF HONOR TO ALL MY FOLLOWERS. PLACE IT TO YOUR BLOG.TQ FOR YOUR SUPPORT.

WSB

PENAFIAN / DENIAL

B'jue Corner tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan kandungan di dalam blog ini.

B'jue Corner irresponsible on any loss or damage undergone because use content in this blog.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...