Ahad, 12 Februari 2017

Tips Belajar Mendaki Bukit Dengan Lebih Seronok

Mendaki bukit atau istilah ‘hiking’ adalah akiviti yang semakin diminati ramai dari pelbagai peringkat umur. Selain menyihatkan tubuh badan, beriadah, ianya juga adalah salah satu medium bagi kita menikmati alam semulajadi dan mensyukuri kejadian Tuhan. Berikut adalah tips bagaimana untuk ‘hiking’ sambil enjoy sama ada 20 minit dakian, atau masa panjang.

Nilai Tahap Kemampuan Anda. Ini termasuk fizikal dan stamina, kecederaan lampau, penyakit, kelengkapan alat mendaki, dan pengalaman pendakian yang pernah anda alami.

Penyediaan Pakaian Yang Sesuai Dan Bekalan. Anda tentunya mahukan pakaian yang sesuai, sedikit longgar bagi pengudaraan yang bagus ketika mendaki.  Tidak lupa juga penggunaan kasut yang sesuai bagi aktiviti mendaki, tidak telalu ketat atau longgar serta bagus cengkaman tapaknya. Bekalan yang elok untuk dibawa seperti air mineral dan beberapa makanan ringan tidak mudah rosak seperti, granola, buah buahan kering, kekacang. Bawa juga kit peralatan kecemasan sebagai bantuan sementara jika berlaku kejadian tidak diingini.

Pilih ‘spot hiking’ anda. Pilih laluan yang sesuai dengan tahap keupayaan anda. Utamakan juga pemandagan ‘scenery’ yang cantik serta titik berhenti bagi menikmati dakian yang bagus.

Perhatikan persekitaran anda. Pastikan untuk berhenti seketika dan lihat disekeliling anda tidak kira kecil atau besar sesuatu ‘moment’ tersebut, ianya amat berharga.

Dakian perlahan. Dengan ini anda akan lebih menikmati detik pendakian anda. Bawa kamera atau fon jika perlu utk merakam detik detik istimewa tersebut.

Kawan dan keluarga. Lebih pasti aktiviti ini akan lebih seronok jika dapat meluangkan masa bersama yang tersayang.

MEDAL OF HONOR TO ALL MY FOLLOWERS. PLACE IT TO YOUR BLOG.TQ FOR YOUR SUPPORT.

WSB

PENAFIAN / DENIAL

B'jue Corner tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan kandungan di dalam blog ini.

B'jue Corner irresponsible on any loss or damage undergone because use content in this blog.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...