Ahad, 25 Mac 2018

7 Ragam Gangguan Tidur

GANGGUAN tidur mempunyai ragam yang tersendiri dan perlu diwaspadai oleh orang ramai. Berikut ini adalah tujuh jenis gangguan tidur yang dikenal pasti:


1. Delayed Sleep Phase Disorder – masalah ini ditandai dengan kesukaran tidur pada malam hari, sehingga menyebabkan sukar untuk bangun pagi.  Kebanyakan orang menganggap ia merupakan sesuatu yang normal tetapi dari aspek perubatan, hal tersebut perlu ditangani dengan serius jika ia berlangsung setiap hari dalam tempoh yang panjang.

2. Insomnia – ia merupakan kesulitan seseorang untuk tidur, terutama di malam hari.  Hal tersebut berlaku kerana faktor gaya hidup seperti stres, perubahan pada emosi atau penurunan konsentrasi.

3. Apnea tidur – biasanya gangguan ini berlaku apabila seseorang mengalami kesulitan bernafas ketika tidur. Hal tersebut bermula akibat saluran pernafasan tertutu, sehingga udara tidak sampai ke paru-paru.  Jika gangguan ini berlanjutan, penderita akan merasa mudah mengantuk sepanjang hari.

4. Narcolepsy – merupakan gangguan neurologi yang disebabkan kurangnya hyporcetin, sejenis zat di dalam otak yang mengatur jadual tidur dan bangun setiap hari.  Narcolepsy akan membuat seseorang dapat tidur walau di mana-mana dan dalam keadaan apa pun tanpa tanda-tanda mengantuk terlebih dahulu.

5. Restless Legs Syndrome – ia merupakan sebuah gangguan tidur yang dirasakan pada kaki.  Rasa tidak selesa dan nyaman ini seperti rasa gatal dengan intensiti gerakan yang berbeza-beza, sering dirasai menyebabkan penderita perlu kerap menggerakkan kakinya.

6. Periodic Limb Movement Disorder – penderita biasanya sering melakukan gerakan spontan ketika tidur tanpa disedari.

7. Sleep Walking – gangguan ini merupakan keadaan yang paling parah ketika tidur. Penderita biasanya melakukan aktiviti lain yang biasanya dilakukan ketika di waktu jaga seperti berjalan, keluar rumah dan lain-lain. Namun, para penderita tidak menyedari apa yang telah mereka lakukan ketika sedang tidur ini.

Sumber

MEDAL OF HONOR TO ALL MY FOLLOWERS. PLACE IT TO YOUR BLOG.TQ FOR YOUR SUPPORT.

WSB

PENAFIAN / DENIAL

B'jue Corner tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan kandungan di dalam blog ini.

B'jue Corner irresponsible on any loss or damage undergone because use content in this blog.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...