Khamis, 11 April 2019

Air Kencing Hilangkan Jerawat

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini,ramai wanita barat yang telah berpaling kepada rawatan alternatif bagi menghilangkan masalah jerawat yang degil.Setelah puas mencuba dengan perubatan moden dan hampir berputus asa untuk merawat masalah jerawat,kini mereka telah mendapat sinar baru setelah mencuba nasib dengan sejenis kaedah terapi menggunakan air kencing mereka sendiri atau disebut sebagai urine therapy.

Mereka juga mendapati air kencing yang disapu pada jerawat dengan kapas lembut dan dibiarkan sehingga keesokan hari berkesan menghilangkan bukan sahaja jerawat malahan semua jenis masalah kulit muka termasuk jeragat dan sebagainya.Apakah benar dakwaan mereka? Atau ianya hanya efek plasebo yang datang dari keyakinan minda untuk sembuh?

Susah juga ni kalau dah sampai tahap terpaksa guna air kencing sendiri untuk menghilangkan jerawat.Apapun sebagai tambahan ilmu pengetahuan,elok juga kita selidiki,namun tetapi saya perlu ingatkan terlebih dahulu tentang hukum meminum air kencing atau menyapu ketubuh badan dengan sengaja tidak di dalam keadaan darurat adalah haram di sisi agama.(menurut pandangan mazhab shafie)

Sebenarnya terapi air kencing ini bukanlah sesuatu perkara yang baru,amalan purba budaya dan perubatan di tempat-tempat seperti Mesir, China, India , dan empayar Aztek, telah mengamalkan terapi ini di zaman mereka untuk menyembuhkan pelbagai jenis penyakit.

Malahan sehingga hari ini terdapat amalan-amalan perubatan alternatif seperti Ayurveda dari india yang masih mengamalkan terapi air kencing sebagai rawatan untuk asma, artritis, alahan-alahan, jerawat, kanser, ketidak cernaan, migrain, kedut , dan sebagainya.

Walaupun tiada bukti perubatan menyokong air kencing sebagai rawatan berkesan untuk mana-mana jenis penyakit sekalipun , namun beberapa kajian saintifik telah membuktikan bahawa terdapat komponen air kencing yang mempunyai sifat-sifat berpotensi dikembangkan sebagai ubat.

Paling ketara sekali adalah komponen urea,beberapa kajian mendapati urea memiliki antibakteria, antikulat , dan ciri-ciri antivirus. Penyelidikan masih terus dijalankan untuk menyiasat potensi air kencing dalam merawat kemandulan dan beberapa jenis barah khusus.

Sementara khasiat air kencing masih belum disahkan oleh kajian yang lebih terperinci namun tetapi, jika meminum sejumlah kecil air kencing sendiri tidak mungkin boleh memudaratkan.Bekas perdana menteri negara India,Morarji Desai mengamalkan minum segelas air kencing sendiri setiap hari untuk kesihatan.dan dalam usianya yang lanjut masih kelihatan sihat tubuh badan.Masya'Allah

MEDAL OF HONOR TO ALL MY FOLLOWERS. PLACE IT TO YOUR BLOG.TQ FOR YOUR SUPPORT.

WSB

PENAFIAN / DENIAL

B'jue Corner tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan kandungan di dalam blog ini.

B'jue Corner irresponsible on any loss or damage undergone because use content in this blog.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...