Selasa, 14 Februari 2017

Muhammad Ali: The Greatest

Sesiapa yang pernah menontan sukan boxing atau tinju, pastinya nama Muhammad Ali tidak asing lagi meniti bibir-bibir khalayak. Sejak dahulu, kini dan mungkin selamanya, nama beliau diibaratkan seperti lagenda yang begitu masyhur. Tidak keterlaluan untuk saya katakan bahawa beliau selayaknya digelar “The Greatest”
Jadi, apa sebabnya beliau layak menerima gelaran itu sehinggakan seluruh dunia menggelarkan beliau dengan nama The Greatest itu.

Keyakinan Dan Keberanian


Pada tahun 1960, beliau berumur 18 tahun dan sudah memenangi pingat emas olimpik dalam kategori Light Heavyweight. Empat tahun kemudian, beliau telah berjaya mengalahkan juara bertahan iaitu Sonny Liston.
Namun, apa yang dilakukan oleh beliau selepas kemenangan itu? Muhammad Ali telah memerli dan mengejek Liston. Ramai yang beranggapan bahawa Ali tidak akan mampu untuk mengalahkan lagenda itu.
Apabila perlawanan tamat, Liston tidak berdaya untuk bangun walaupun pada pusingan yang ketujuh. Ali berteriak kepada khalayak dengan ungkapan “Eat your words! I am the greatest! I shook up the world. I’m the prettiest thing that ever lived.” 

Miliki Matlamat Yang Suci

I Am Ali film. Handout via Gareth A Davies.
Apabila Ali menolak untuk berkhidmat dengan tentera AS dalam peperangan di Vietnam pada tahun 1967, beliau telah dilucutkan jawatan dan digantung daripada jawatan tersebut selama tiga tahun setengah.
Alasannya sangat mudah dan murni. Baginya, untuk apa memperjuangkan kebebasan di negara yang lain sedangkan dalam bumi yang beliau diami ini masih lagi kedengaran komuniti berkulit gelap tidak mendapat kebebasan yang sewajarnya.

Bangkit Semula SetelahTersungkur


Tahun 1970 menyaksikan kejatuhan Ali dalam pertempurannya dengan Joe Frazier. Pertembungan epik itu mendapat jolokan ‘Fight of the Century’.  Ali kecundang. Namun, ‘balas dendam’ beliau tidak terkubur begitu sahaja.
1974, empat tahun kemudian beliau berjaya mengembalikan gelaran agungnya itu dengan mengalahkan Joe dalam ‘Superfight II’ dan kemenangan itu menemukan Ali dengan George Foreman.
Berusia 25 tahun, George Foreman bertemu dengan lagenda sukan tinju Muhammad Ali yang ketika itu berusia 32 tahun. Pastinya tenaga anak muda lebih padu berbanding ‘otai’ itu. Terbukti, 100 tumbukan telah mengenai tubuh Ali.
Namun, itu adalah teknik halus yang dirancang oleh Ali. Pada pusingan ke-8, Ali menemui detik emasnya. Tumbukan Ali telah menyebabkan kepala Foreman terangkat dan peluang ini digunakan untuk melancarkan serangannya yang berbisa kala pihak lawannya dalam keadaan lemah.
Foreman tumpas dan Ali sekali lagi dinobatkan sebagai JUARA.

61 Perlawanan 56 Kali Kemenangan


Penyakit yang dikenali sebagai Parkinson mungkin telah menamatkan perjuangannya. Itu lumrah. Namun, segala detik manis, pahit dan sebagainya sepanjang perjalanan beliau di arena sukan tinju ini kekal menjadi sejarah teragung.
Mungkin anda boleh mengambil sedikit daripada ribuan semangat yang ditunjukkan oleh Muhammad Ali. Tidak kira dalam kehidupan, pelajaran dan juga perniagaan anda!

MEDAL OF HONOR TO ALL MY FOLLOWERS. PLACE IT TO YOUR BLOG.TQ FOR YOUR SUPPORT.

WSB

PENAFIAN / DENIAL

B'jue Corner tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan kandungan di dalam blog ini.

B'jue Corner irresponsible on any loss or damage undergone because use content in this blog.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...