Sabtu, 2 September 2017

Tips Memakai Cincin Mengikut Islam

Nasihat Nabi Muhammad S.A.W kepada Saidina Ali sesudah Saidina Ali berkahwin dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan Nabi Muhammad S.A.W berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin, pakailah di jari:




  • jari manis
  • jari kelingking (anak jari)


dan janganlah memakai pada jari


  • jari tengah
  • jari telunjuk


Nabi Muhammad SAW melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka dizaman Nabi Lut a.s.

"Nasihat Nabi Muhammad saw kepada Saidina Ali, Nabi saw berpesan kalau memakai cincin pakailah dijari manis dan dijari kelingking, jangan memakai dijari tengah dan dijari telunjuk." Kenapa? "Kerana memakai cincin dijari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah swt iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut as."

Perhatian: Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki ataupun perempuan. Muslimin dan Muslimat, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat kecelakaan dari Allah dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi S.A.W maka dapatlah kita akan pahala.

Jadinya cara memakai cincin ni bukan hanya untuk perempuans tapi jugak untuk kaum adam. Kalau ada terlihat saudara mara atau sahabat handai memakai cincin dijari yang tidak sepatutnya ni haruslah kita menegur tentang cara yang betul pakai cincin mengikut syariat Islam kalau tak sia sia dapat kecelakaan dari Allah swt. Nak cantik beria bagai tapi tak dapt pahala kalau niat nak ikut sunnag Nabi saw free free dapat pahala.



MEDAL OF HONOR TO ALL MY FOLLOWERS. PLACE IT TO YOUR BLOG.TQ FOR YOUR SUPPORT.

WSB

PENAFIAN / DENIAL

B'jue Corner tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan kandungan di dalam blog ini.

B'jue Corner irresponsible on any loss or damage undergone because use content in this blog.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...