Jumaat, 11 November 2016

7 Jalan Raya Ini Paling Bahaya Di Dunia

jalan-bahaya
Berikut adalah 7 jalan raya paling berbahaya di dunia yang mesti anda tengok dan tahu:
1. Zoji La, India
jalan-bahaya
Ladakh dan Kashmir berhubung dengan jalan raya yang panjang iaitu 9 kilometer. Jalan ini adalah sempit dan haiwan ternakan sentiasa melalui jalan ini.

2. Yungas Road, Bolivia
jalan-bahaya-1
Lebuh raya ini adalah salah satu jalan yang paling berbahaya di dunia dan telah mengambil 200 – 300 nyawa setahun. Gunung yang curam dan tebing memang menakutkan!

3. Atlantic Ocean Road, Norway
jalan-bahaya-2
Jalan Lautan Atlantik menghubungkan perkampungan kecil di sekitar pantai. Ramai pelancong yang sukakan jalan ini. Tetapi anda lihat sendiri bagaimana jalan raya ini yang perlu melintasi Jalan Lautan Atlantik.

4. Guoliang Tunnel, China
jalan-bahaya-3
Guoliang Tunnel di bina oleh penduduk tempatan. Ini adalah satu-satunya jalan keluar yang mudah dari gunung. Selain dari itu penduduk kampung boleh berkomunikasi dengan dunia luar.

5. Le Passage duGois, France
jalan-bahaya-4
Jalan ini hanya terbuka untuk beberapa jam setiap hari. Jalan-jalan yang tersembunyi di bawah air untuk sepanjang hari. Sebelum memasuki lebuh raya, anda perlu membaca jadual air pasang surut. Jika tidak, kereta anda akan tenggelam.

6. Caucasus’ Road, Rusia
jalan-bahaya-5
Jalan sempit  ini menghubungkan Sochi dan Ritsa melalui gunung. Ia adalah menakutkan tetapi pada masa yang sama menarik juga.

7. Jambatan Eshima Ohashi, Jepun
jalan-bahaya-6
Jambatan ini menghubungkan Sakaiminato dan Matsue. Kira-kira 1.7 km panjang dan 11.3 meter lebar. Dari jauh, jambatan itu seolah-olah mustahil untuk mendaki. Ketinggian ini membolehkan kapal-kapal besar melalui di bawahnya.

MEDAL OF HONOR TO ALL MY FOLLOWERS. PLACE IT TO YOUR BLOG.TQ FOR YOUR SUPPORT.

WSB

PENAFIAN / DENIAL

B'jue Corner tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan kandungan di dalam blog ini.

B'jue Corner irresponsible on any loss or damage undergone because use content in this blog.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...