Rupa-rupanya Allah telah memberikan kita manusia berita dan maklumat tentang buah-buahan yang terbaik di dunia ini.
Disebabkan kekurangan pengetahuan dan 
lebih tepat lagi kekurangan membaca dan memahami Al Quran kita 
ketinggalan ilmu penting ini.
Buah-Buahan Dalam Al-Quran
Antara kekuatan buah-buahan yang diceritakan dalam Al-Quran adalah:
Buah Zaiton atau nama botaninya adalah olea europea, pokok ini banyak ditanam di kawasan Meditranean namun begitu kawasan penanaman yang paling utama adalah di Sepanyol, Turki, Itali, Tunisia dan Morocco.
Di dalam Al Quran, buah zaitun disebut 
oleh Allah sebanyak 7 kali iaitu 2 kali zaiton ia disebut bersendirian 
manakala 5 kali lagi ia digandingkan dengan beberapa buah lain seperti 
tamar, delima, anggur dan buah tin (fig).
Allah menceritakan akan khasiat buah 
zaitun kepada kehidupan seperti firmanNya yang bermaksud “Dialah, yang 
telah menurunkan air hujan dari langit untuk kamu, sebagiannya menjadi 
minuman dan sebagiannya (menyuburkan) tumbuh-tumbuhan, yang pada (tempat
 tumbuhnya).
Dia menumbuhkan bagi kamu dengan air 
hujan itu tanaman-tanaman; zaitun, kurma, anggur, dan segala macam 
buah-buahan. Sesungguhnya, pada yang demikian itu benar-benar ada tanda 
(kekuasaan Allah) bagi kaum yang memikirkan.” (an-Nahl [16]: 10-11)
Kandungan asam linoleik yang terdapat 
dalam buah Zaitun sangat bermanfaat bagi ibu-ibu yang menyusui 
anak.Kekurangan asam linoleik boleh mengurangkan pertumbuhan bayi 
malahan boleh menimbulkan beberapa penyakit kulit.
Minyak zaitun juga sangat bagus dan 
berkhasiat untuk di gunakan dalam masakan. Yang yang paling utama untuk 
wanita ia adalah sangat elok untuk kulit.
Buah Tin. Nabi Muhammad SAW juga pernah bersabda, “Sekiranya aku katakan, sesungguhnya buah yang turun dari syurga, maka aku kata’, “inilah buahnya” (tin), sesungguhnya buah syurga tiada keraguannya”.
(HR Abu Darda; Suyuti). Hadis ini telah 
dibuktikan dengan penemuan sains mengenai keistimewaan buah tin yang 
belum diterokai sepenuhnya.
Buah tin mempunyai khasiat yang berbeza 
daripada buah-buahan lain di samping kelazatan yang unik dan mempunyai 
nilai pemakanan yang tinggi. Buah ini juga dikenali sebagai bahan 
pelancar (laxative), penahan sakit dan unsur perkumuhan air kencing 
(diuretik).
Buah tin tidak mengandungi garam, lemak 
dan juga kolesterol tetapi ia mengandungi kandungan galian yang lebih 
tinggi seperti kalium, serat dan zat besi. Daripada kajian saintis 
mendapati buah tin mampu meningkat dan mengekalkan kesihatan tubuh badan
 manusia.
Buah tin sumber utama dalam mengatasi 
masalah berat badan. Buah tin juga dipercayai mempunyai bahan yang boleh
 melawan kanser, di mana ‘polyphenols’ yang tinggi dalam buah tin 
bertindak sebagai antioksidan.
Seperti yang semua sedia maklum 
antioksidan penting untuk tubuh badan kerana ia berfungsi untuk 
menentang free radicals dalam badan yang boleh menyebabkan berlakunya 
kanser.
Secara keseluruhannya buah tin memberi 
kelebihan tenaga, membantu meningkatkan fungsi otak dan boleh mengubat 
pasangan yang tidak mampu mempunyai zuriat.
Delima – “Dan Dialah yang menjadikan kebun-kebun yang berjunjung dan yang tidak berjunjung, pohon kurma. Tanaman-tanaman yang bermacam-macam buahnya, zaitun dan delima yang serupa (bentuk dan warnanya), dan tidak sama (rasanya).
Makanlah dari buahnya yang 
bermacam-macam itu bila dia berbuah, dan tunaikanlah haknya di hari 
memetik hasilnya (dengan dikeluarkan zakatnya); dan janganlah kamu 
berlebih-lebihan. Sesungguhnya, Allah tidak menyukai orang-orang yang 
berlebih-lebihan.” (al-An’aam [6]: 141) Ayat lain “Di dalam kedua-duanya
 (syurga) juga terdapat buah-buahan serta pohon kurma dan delima,” 
[Surah al Rahman ayat 68].
Delima, seperti yang disebutkan di dalam
 Al-Quran, mengandungi potassium yang besar nilainya, selain dari 
mineral-mineral lain seperti fosfor, kalsium, besi, dan sodium, dan 
vitaman-vitamin A, B1, B2, B3, dan C.
Delima penting untuk memelihara 
keseimbangan kadar potassium-sodium, buah ini merupakan tunjang kepekaan
 saraf dan otot agar berfungsi secara teratur, mencegah edema, dan 
mengurangkan kadar gula yang beredar di dalam darah. Selain itu, Delima 
juga boleh menghilangkan rasa letih otot dan menguatkan jantung.
Beberapa kajian menunjukan delima boleh 
mengurangkan pembentukan plaque gigi, mencegah kemerosotan rawan dan 
menghalang radang sendi. Pengambilan delima oleh ibu mengandung boleh 
melindungi otak daripada rosak selepas tercedera. Dalam sebiji buah ada 
sebutir biji yang menjadi penawar ubat yang mujarab.
Pisang. Ayat Al Quran menceritakan: “Berada di antara pohon bidara yang tidak berduri, dan pohon-pohon pisang yang bersusun-susun (buahnya), dan naungan yang terbentang luas, dan air yang tercurah, dan buah-buahan yang banyak, yang tidak berhenti (buahnya) dan tidak terlarang mengambilnya.”(Al-Waaqi’ah [56]: 28-33).
Pisang adalah buah yang kaya dengan 
vitamin B6, ianya juga buah yang sangat bergizi, terdiri dari air (75%),
 protein (1.3%) dan lemak (0.6%). Setiap buah pisang mengandungi 
karbohidrat dan potassium dalam jumlah yang mencukupi.
Pisang sangat membantu dalam penyembuhan
 banyak penyakit seperti penyembuhan demam, gangguan sistem pencernaan, 
kejang-kejang dan juga menurunkan tekanan darah, di samping itu pisang 
berkesan dalam penyembuhan pelbagai jenis penyakit yang disebabkan oleh 
alergi.
Kurma. Dalam surah Ar-Rad [13]:4 “Dan di bumi ini terdapat bagian-bagian yang berdampingan dan kebun-kebun anggur, tanaman-tanaman dan pohon kurma yang bercabang dan yang tidak bercabang, disirami dengan air yang sama.
Kami melebihkan sebagian tanaman-tanaman
 itu atas sebagian yang lain tentang rasanya. Sesungguhnya, pada yang 
demikian itu terdapat tanda-tanda (kekuasaan Allah) bagi kaum yang 
berpikir.”
Buah kurma mengandungi fruktosa dan 
glukosa yang keduanya berkalori tinggi, dan mudah serta cepat dicerna. 
Kandungan gulanya menenangkan saraf yang gelisah serta memberikan rasa 
aman pada jiwa.
Selain itu, kurma juga sangat bermanfaat
 bagi wanita hamil dan ibu-ibu yang menyusui anak untuk meningkatkan 
kesihatan janin di dalam perut ibu, mencegah ibu dari rasa lemah, dan 
membanyakkan air susu.
Kurma segar memberikan manfaat besar 
kepada otak, dengan kandungan 2.2% protein, juga berisi banyak jenis 
vitamin A, B1, dan B2. Mengikut pengalaman saya kurma sangat berkhasiat 
serta memberi tenaga walaupun dalam jangka masa yang panjang kita tidak 
mengambil makanan, sangat berguna untuk bersahur.
Anggur. Surah Al-Muminun [23]:19 “Lalu 
dengan air itu, Kami tumbuhkan untuk kamu kebun-kebun kurma dan anggur; 
di dalam kebun-kebun itu kamu memperoleh buah-buahan yang banyak dan 
sebagian dari buah-buahan itu kamu makan.”
Anggur boleh menghilangkan rasa penat 
untuk mereka yang banyak menggunakan kegiatan fizikal dan mental. 
Kandungan besi dan gula di dalam buah anggur yang juga mempergiat 
produksi darah dan menjadi ubat untuk untuk penderita-penderita liver, 
ginjal, dan sistem pencernaan.
Anggur merangsang berfungsinya ginjal 
dan membantu mengeluarkan hampas-hampas tubuh seperti urea. Dengan 
mengeluarkan air yang berlebihan dari tubuh, anggur menurunkan tekanan 
darah.
Anggur juga menguatkan organ jantung, 
befaedah dalam menyembuhkan bronchitis dan batuk, serta meningkatkan 
kecantikan kulit kerana anggur membersihkan darah.
Sumber : Harianislam


Tiada ulasan:
Catat Ulasan