Rabu, 19 Mac 2014

Sebelum beli RAM, tolong baca....


Blog pengaturkod.blogspot.com




Apabila kita membeli RAM, ada dua benda yang perlu kita consider
  1. Kapasiti RAM
  2. Kelajuan RAM


KVR667 = Kelajuan
1G= Kapasiti


Kapasiti RAM maybe ramai yang dah tau, macam RAM 1G, RAM 2G dan etc. Tapi bila bercakap tentang kelajuan RAM, ramai yang tak tau. Kenapa kelajuan RAM penting?? Kat bawah akan menerang  dengan lebih lanjut. So keep reading. 

1. Kapasiti RAM

Cuba bayangkan RAM sebagai sebuah bekas air dan data sebagai air. Perbezaan antara kapasiti RAM boleh dibandingkan menggunakan gambar dibawah.

2. Kelajuan RAM 

Cuba bayangkan RAM yang berkelajuan 667 mempunyai satu lubang untuk keluarkan air manakala RAM yang berkelajuan 800 mempunyai 3 lubang untuk keluarkan air. Mana yang akan transfer air(data) lagi laju??
Kesimpulannya, walaupun kapasiti RAM korang 8G sekalipun, tapi kelajuan stakat 667 buat apa? Komputer korang akan still slow jugak.  Jadi, sila baca label atau tanya tuan kedai dulu untuk tau kelajuan(atau KVR) RAM tu berapa sebelum beli. Spend your money wisely..

Untuk rujukan, kelajuan maximun untuk RAM DDR2 adalah KVR800 manakala kelajuan maximun untuk RAM DDR3 adalah KVR1666.

MEDAL OF HONOR TO ALL MY FOLLOWERS. PLACE IT TO YOUR BLOG.TQ FOR YOUR SUPPORT.

WSB

PENAFIAN / DENIAL

B'jue Corner tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan kandungan di dalam blog ini.

B'jue Corner irresponsible on any loss or damage undergone because use content in this blog.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...