Rabu, 25 Januari 2017

3 Cara Untuk Ketahui Wifi Kita Dicuri Orang

Terdapat 3 cara untuk tahu sama ada orang curi wifi kita atau tidak:

1. Tengok lampu pada router


Off semua wireless devices. Kemudian, tengok kat lampu indicator kat router tu. Kalau menyala maksudnya memang ada orang curi wifi anda.

2. Check kalau ada IP address yang lain list device tu

Kat website akan ada arahan macam mana nak log in router, kemudian ia memerlukan pengguna untuk masukkan Internet Protocol (IP) address ke laman web tu dengan masukkan administrator dan password.
Bila dah log in, ada akan list IP address, MAC address dan nama device yang kita boleh check bila dia pop up. Masa ni boleh tengok mana device pelik-pelik yang ada.

Kalau terjumpa perbezaan nombor atau nombor IP Address kat router tu lebih daripada devices yang connected dengan wifi maknanya memang ada orang curi wifi anda!

3. Guna applikasi atau program untuk detect siapa yang guna wifi

 
Cuba install je aplikasi atau program yang boleh check siapa yang guna wifi korang. Who Is On My Wifi adalah free software untuk Windows dan Mac.
Catat Ulasan

MEDAL OF HONOR TO ALL MY FOLLOWERS. PLACE IT TO YOUR BLOG.TQ FOR YOUR SUPPORT.

WSB

PENAFIAN / DENIAL

B'jue Corner tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan kandungan di dalam blog ini.

B'jue Corner irresponsible on any loss or damage undergone because use content in this blog.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...