Ahad, 23 Julai 2017

Tempat Menarik di Bandar Bersejarah, Melaka

Bila korang dengar tentang Melaka, apa yang akan datang ke minda korang? Mesti Kota A’famosa, Beca, Bangunan Belanda tu, Hang Tuah, Asam Pedas, Jonker Walk. Yang tu je kan yang korang fikirkan. Sebenarnya ada lagi banyak tempat2 dan perkara yang menarik yang korang perlu tahu pasal negeri yang mempunyai banyak tempat2 bersejarah ni iaitu Melaka. Sebelum kita pergi ke tempat2 menarik di Melaka ni, jom kita kenal serba sedikit mengenai  Melaka. Meh kita blajar sejarah dulu, ok murid2 keluarkan buku ye. Bandar Melaka dalah ibu kota negeri Melaka, yang terletak di pantai barat Semenanjung Malaysia. Melawat Melaka adalah satu pengalaman yang unik sebab bandar ini melatar belakang kan sejarah dan budaya yang kaya dari Portugis, Belanda dan British yang memerintah Melaka sebelum Malaysia mendapat kemerdekaan. Sebelum kedatangan kuasa2 besar ini, Melaka ni merupakan sebuah perkampungan nelayan didiami oleh orang Melayu tempatan. Melaka pada mulanya diasaskan oleh Parameswara, juga dikenali sebagai Iskandar Shah atau Sri Majara, Raja terakhir Singapura akibat serangan Majapahit dalam 1377. Parameswara mendapati perjalanan ke Melaka pada 1400 di mana beliau mendapati sebuah pelabuhan, boleh diakses di semua musim dan mempunyai laluan airan sungai yang sempit dan strategik di Selat Melaka. Ini kemudiannya menjadi Melaka. Pusat bandar telah disenaraikan oleh UNESCO sebagai Tapak Warisan Dunia pada Julai 2008, bersama-sama dengan Georgetown, Pulau Pinang.
Cukup pasal sejarah Melaka, sekarang kita ke perkara yang menarik iaitu tentang apa yang ada di Melaka ni. Melaka akan selalu menjadi tempat tumpuan untuk para pelancong yang lokal mahupun dari luar negara. Kita akan selalu tengok di tv, tentang tourism, Melaka akan menjadi tempat yang pihak produksi tv membuat liputan. Lagi lama liputan dibuat, lagi banyak perkara yang tersembunyi di Melaka yang terkeluar. Pihak produksi tv memang mengkaji sungguh2 tentang Melaka sebab Melaka ni mempunyai tempat2 dan khazanah yang menarik untuk diberitahu kepada semua orang supaya orang boleh datang ke Melaka dan merasai nya sendiri sambil membuat memori yang indah untuk diri sendiri. Saya akan listkan tempat2 yang menarik di Melaka ni, jadi senang sikit untuk tengok apa yang menarik tu:
A'Famosa Melaka - A'Famosa tempat yang ideal untuk pelancong dan paling ramai pelancong yang datang melancong pergi ke tempat tu kerana ia salah satu yang tertua yang masih hidup tinggalan seni bina Eropah di Asia. Dibina pada tahun 1511, penyelesaian yang digunakan untuk mengelilingi seluruh lereng bukit keseluruhannya tetapi kini hanya sebuah pintu tunggal (Porta de Santiago) kekal. Ia terletak di sebelah Istana Ke Sultanan di Jalan Kota. A'Famosa mungkin tempat berjalan-jalan paling terkenal di Melaka. Asalnya dibina oleh Alfonso de Albuquerque (yang mengetuai pencerobohan Portugis pada Kesultanan Melaka), sisa kubu kini merupakan gerbang bercat putih runtuh dan terletak menuruni bukit dari Gereja St. Paul. Ramai pelancong tak lepas peluang untuk bergambar i hadapan pintu kubu tu. Sebab ia salah satu perkara yang harus di buat jika pergi ke Melaka.
Christ Church Melaka - Christ Church dibina oleh Belanda apabila mereka mengambil alih Melaka dari Portugis, ia adalah salah satu struktur yang paling nyata Melaka. Terletak di sepanjang Jalan Gereja (juga dikenali sebagai Church Street) ia adalah sebuah bangunan bata-merah serta-merta dengan salib putih yang besar di bahagian atas. Duduk bertentangan Stadhuys, Gereja Christ telah dibina pada tahun 1753 untuk meraikan satu abad pendudukan Belanda. Bahagian dalam gereja mempunyai 200 pews buatan tangan tahun-lama, fanlights hiasan dan plak yang menghormati tentera Belanda dan penduduk tempatan. Ini pula untuk sesiapa yang mempunyai minat dalam photografi, korang boleh tangkap gambar2 yang cantik di situ, maybe boleh letak dalam korang punya portfolio.
Sungai Melaka - Sungai Melaka pernah digelar 'Venice di Timur' oleh pelaut Eropah kerana ia merupakan pelabuhan yang terkenal kemasukan pedagang dari Eropah dan Asia pada abad ke-16-an. Yang merangkumi jarak keseluruhan 10km, ia juga dipercayai di mana Melaka diasaskan oleh Parameswara Sumatera Prince, yang membina istananya di sebelah timur tebing sungai (di kaki Bukit St. Paul) dalam tahun 1400-an. Hari ini, ia adalah satu tarikan pelancong popular terutamanya kerana River Cruise 45 minit, yang menawarkan pemandangan yang tenang bangunan kolonial, rumah kedai antik, penempatan tempatan dan jambatan purba dan juga sebagai hiasan moden dan pameran seni tempatan di Melaka. Korang akan nampak seni grafiti di tepi Sungai Melaka, yang kebanyakannya adalah di Jalan Kampung Hulu, tepat di luar Jonker Street. Juga dikenali sebagai Projek Seni Melaka River Street, ia merupakan kerjasama antara pelukis tempatan dan artis grafiti, menghasilkan reka bentuk yang menarik perhatian dengan rumah kedai dan rumah tumpangan sebagai kanvas mereka di bandar ini. Memperingati identiti bandar unik, warisan dan mercu tanda ikonik, ini lukisan mural berkisar dari orang utan dan kuda liar kepada buah-buahan dan mi tempatan. Walaupun anda boleh dengan mudah melihat mereka semasa pelayaran bot di sepanjang Sungai Melaka, pengunjung dinasihatkan meneroka ini karya seni jalan dengan berjalan kaki kerana anda mungkin mencari beberapa tempat tersembunyi yang untuk gambar yang cantik membuat. Di Sungai Melaka juga mempunyai cruise atau pelayaran bot, di mana bot ini akan bawa korang pusing2 Sungai Melaka. Harga tiket tak mahal, berpatutan. Jangan lepas kan peluang ini.

Jonker walk - (Jalan utama di Chinatown) adalah tempat yang sesuai untuk melihat segala-galanya bergabung bersama-sama. Ini hab pusat aktiviti juga berfungsi sebagai syurga bagi pengumpul barangan antik, barang murah, dan peminat fesyen vintaj. Manakala tarikan utama Jonker Street pasar malam yang diadakan setiap hari Jumaat dan Sabtu. Korang akan dapat lihat beberapa mercu tanda yang dipelihara dengan baik, beberapa monumen yang dari ke abad ke-18, terletak di kalangan pertubuhan lebih moden jalan ini. Kepelbagaian tarikan tradisional dan bandar Jonker Street adalah bukti Malaysia sejarah berwarna-warni dan masyarakat pelbagai budaya yang kaya. Di Jonker walk ni tak ada jalan2 yang besar, just jalan2 berliku yang sempit dengan rumah-rumah yang dihiasi dengan indah, kedai kecil, kuil dan masjid. Keseluruhan kawasan sedang mengalami kebangkitan dengan kedai-kedai baru, restoran dan hotel memenuhi keperluan pelancong tumbuh bagaikan cendawan di merata tempat. Walau bagaimanapun, kawasan yang masih banyak suasana mempunyai dan bernilai mempunyai lihat di sekeliling. Salah satu daripada jalan-jalan di kawasan ini adalah Street Harmony (secara rasmi Temple jalan atau Jalan Tokong), jadi dipanggil kerana ia mengandungi rumah-rumah doa tiga agama utama Malaysia - kuil Cina Cheng Hoon Teng, Kuil Sri Poyatha Vinayagar Moorthi Hindu, dan Masjid Kampung Kling. Di Jonker walk juga mempunyai HardRock cafe memjadi tarikan para pelancong untuk membasahi tengkak yang kering tu sambil disajikan dengan muzik2 yang menarik.
Melaka ni memang sebuah negeri yang mempunyai pelbagai tempat2 yang menarik, banyak aktiviti yang boleh dilakukan bersama-sama keluarga. Untuk datang ke Melaka ni, korang boleh menaiki macam2 pengangkutan atau kenderaan. Korang boleh drive kereta, naik bas, terbang ke sana. Memang senang la untuk ke sana. Jangan risau jika korang tak tahu nak stay kat mana di Melaka tu. Melaka mempunyai banyak hotel dan hostel dan homestay ada di sana. Korang just perlu online dan cari malacca hotels on Traveloka. And, korang juga boleh get best prize on Malacca hotel here. Jadi, jangan buang masa lagi, datang la ke Melaka untuk mengalami sendiri suasana yang menarik dan yang tak dapat dilupakan. Ada satu lagi nak cerita, jarak antara hotel2 yang ada di Melaka dengan tempat2 yang saya sebut tadi, just dekat ja, korang boleh berjalan kaki ke sana, tak perlu untuk drive pun, kalau nak lagi best, korang boleh naik beca di sana. Beca di Melaka memang terbaik sebab beca dihias dengan pelbagai corak dan warna siap ada lagu lg. korang boleh berkaraoke sambil melihat permandangan Melaka. Ok Adios…

Catat Ulasan

MEDAL OF HONOR TO ALL MY FOLLOWERS. PLACE IT TO YOUR BLOG.TQ FOR YOUR SUPPORT.

WSB

PENAFIAN / DENIAL

B'jue Corner tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan kandungan di dalam blog ini.

B'jue Corner irresponsible on any loss or damage undergone because use content in this blog.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...